Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό», κατέθεσε ο αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό», κατέθεσε ο αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου

Ποια είναι η κίνηση που έκανε ο Μάνος Δασκαλάκης μετά το περιστατικό με την Τζωρτζίνα και τον συγκίνησε

Ένα «συγκλονιστικό περιστατικό» στην πολύχρονη καριέρα του συνταξιούχου, πλέον, αναισθησιολόγου Ιωάννη Χασαπόπουλος ήταν η ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο η οποία οδήγησε στην παραπληγία. Ο γιατρός καταθέτοντας, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, αφού αναφέρθηκε στη συγκλονιστική «μάχη» που έδωσαν οι γιατροί για να επαναφέρουν το παιδί στη ζωή δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τις ώρες που προηγήθηκαν της ανακοπής όταν το παιδί βρισκόταν μόνο με την κατηγορούμενη μητέρα του στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

«Εγώ βρήκα ένα παιδί σε καρδιακή ανακοπή. Το αίτιο δεν το γνωρίζαμε» είπε ενώ όταν κλήθηκε από το συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας να απαντήσει «αν η εικόνα του παιδιού ήταν συμβατή με τη χορήγηση κεταμίνης» ανέφερε: «Δεν μπορώ να πω αν η κατηγορούμενη έδωσε ή δεν έδωσε κάτι. Δεν το ξέρω». ´

Ο μάρτυρας δέχτηκε το «σφυροκόπημα» της υπεράσπισης η οποία αμφισβήτησε τους χρόνους που κινήθηκε ο αναισθησιολόγος ο οποίος βρισκόταν εκτός νοσοκομείου στο σπιτι του , καθώς είχε μικτή εφημερία , και ενημερώθηκε για να σπεύσει όταν το παιδί υπέστη την ανακοπή.

«Το παιχνίδι μπορεί να χαθεί στα πρώτα λεπτά της ανακοπής και γι αυτό εκπαιδεύεται κόσμος για να κάνει ΚΑΡΠΑ. Δεν είναι προνόμιο ή υποχρέωση των αναισθησιολόγων… Ιδανικές καταστάσεις δεν υπάρχουν » ανέφερε ο αναισθησιολόγος εξηγώντας πως βρήκε τους συναδέλφους του να προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί στη ζωή και ο ίδιος το διασωλήνωσε.

Αλέξης Κούγιας: Πόση ώρα χρειαστηκατε να ετοιμαστειτε;

Μάρτυρας: ήμουν έτοιμος

Αλέξης Κούγιας: Ποια διαδρομή ακολουθησατε;

Μάρτυρας: Σε δυόμισι λεπτά είχα φτάσει το σπίτι μου δεν είναι μέσα στην πόλη, απέχει ούτε 2 χλμ.

Αλέξης Κούγιας: Το παιδί ποτέ διασωληνώθηκε;

Μάρτυρας: Άμεσα. Μέσα σε ένα λεπτό.

Αλέξης Κούγιας: Τον απινιδωτή ποτέ τον φέρατε;

Μάρτυρας: Άμεσα.

Αλέξης Κούγιας: Άλλα 2 λεπτά δηλαδη;

Μάρτυρας: Περίπου

Αλέξης Κούγιας: Όταν φτάσατε από την ώρα που παρκάρατε μέχρι να φτάσετε στο δωμάτιο πόση ώρα πέρασε

Μάρτυρας: Σας είπα συνολικά σε 5 λεπτά ήμουν εκεί.

Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος επέδειξε χάρτη για τις διαδρομές, επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού, Μάνος Δασκαλάκης έφτασε στο νοσοκομείο πριν τον αναισθησιολόγο.
«Εμένα με ειδοποίησαν οι γιατροί δεν ξέρω πότε και από ποιον ειδοποιήθηκε ο κ. Δασκαλάκης» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «ούτε ο κ. Δασκαλάκης ούτε η κ. κατηγορούμενη είχαν εκφραστεί αρνητικά. Άκουσα και διάβασα ότι η γνώμη τους ήταν πως ο αναισθησιολόγος έφτασε άμεσα. Η κ. κατηγορούμενη έχει εκφραστεί θετικά για τη βοήθεια που είχε το παιδί . Και οι δυο είδαν την προσπάθεια που έγινε. Ο κ. Δασκαλάκης έκανε μια χειρονομία που μου έκανε εντύπωση . Μου τηλεφώνησε ανήμερα του Πάσχα για να μου ευχηθεί και να με ευχαριστήσει για τις προσπάθειες που είπα με κάνει για το παιδί τους. Ήταν κάτι που με συγκίνησε».

Ο γιατρός ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν χάθηκε κανένας χρόνος από όλη την ομάδα». «Κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά με τον Αλέξη Κούγια να διατυπώνει τη θέση ότι «όλοι οι γιατροί από το Καραμανδάνειο λένε ψέματα».

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε πως στα δέκα πρώτα λεπτά το παιδί είχε πάθει εγκεφαλοπάθεια σημειώνοντας πως ο αναισθησιολόγος καθυστέρησε να πάει. Μάλιστα , εξέφρασε τη θέση πως η υπερπροσπάθεια των γιατρών έγινε για να «καλυφθούν οι γιατροί».

«Έχω πολλά χρόνια στην πλάτη μου , έχω δει πολλά και γι' αυτό έζησα αυτό το θαύμα» απάντησε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε «δεν θα απολογηθώ γιατί έκανα περισσότερο χρόνο … Έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό και εκχώρηση τη συνείδηση μου ήσυχη». «Πρέπει να καταλάβουμε πως μιλάμε για έναν νεκρό. Τι χειρότερο μπορεί να προκαλέσει σε ένα νεκρό η προσπάθεια ανάνηψης;» είπε κλείνοντας την κατάθεση του.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου