Μάτι: «Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί»

Μάτι: «Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί»

Συνεχίζει την κατάθεση του ο δικαστικός πραγματογνώμονας

Τους συναδέλφους του που θυσιάστηκαν για να σώσουν ζωές επικαλέστηκε, συναισθηματικά φορτισμένος, ο δικαστικός πραγματογνώμονας, επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος καταθέτοντας για 13η ημέρα στη δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί για αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν κάνουμε κάτι. Πόσοι συνάδελφοι μας έχουν χαθεί για να σώσουν μία ζωή; Το μνημείο πεσόντων είναι γεμάτο. Προσβάλλουμε αυτούς όταν λέμε ότι δε γινόταν κάτι» ανέφερε αντικρούοντας τον ισχυρισμό πως τη μοιραία ημέρα ήταν τέτοιες οι συνθήκες που το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω.

Ο μάρτυρας για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε σε σειρά λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 104 νεκρούς επισημαίνοντας και πάλι ότι τα εναέρια μέσα «θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει την πυρκαγιά».

Ο κ. Λιότσιος κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του κατηγορούμενου πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ ο οποίος δεν εκπροσωπείται από συνήγορο. Σειρά ερωτήσεων εστιάστηκαν στην εναέρια επιτήρηση η οποία τη μοιραία ημέρα έγινε από αεροσκάφη αερολέσχης.
«Προσπάθησε κάποιος και δεν επιτήρησε; Ή απέτυχε στην προσπάθεια;» ρώτησε ο μάρτυρας, σε μια αντιστροφή των ρόλων, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως «τα αεροσκάφη είναι για καταστολή και όχι για επιτήρηση».

Μάρτυρας: Το σχέδιο δασών λέει άλλα

Κατηγορούμενος : Το σχέδιο δασών που έχετε συνυπογράψει αναφέρεται για την Αττική, λέτε για Αττική ή όλη την Ελλάδα;

Μάρτυρας : Για Αττική.

Κατηγορούμενος: Έχουμε τρία εναέρια μέσα...

Μάρτυρας: Γιατί λέτε για τρία μέσα; Έχουμε τόσα που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου διευκρίνισε πως ένα από τα ελικόπτερα θα μπορούσε να κάνει επιτήρηση της περιοχής.
«Αυτό είναι λάθος!» ανέφερε ο κατηγορούμενος παρεμβαίνοντας με τον κ. Λιότσιο και σημειώνει ότι όλα θα αξιολογηθούν από το δικαστήριο.

Κατηγορούμενος: Με τα δεδομένα του κ. Λιότσιου έχουμε φύγει εκτός πραγματικότητας… Έχουμε μία φωτιά και μας διέπουν
κανόνες και νόμοι. Δεν κάνουμε ο,τι θέλουμε!

Μάρτυρας: Παντού υπάρχουν νόμοι. Αλλά κάποια πράγματα γίνονται καθ´ υπέρβαση.

Κατηγορούμενος: Τα εναέρια μέσα δεν είναι μοτοσυκλέτες. Αμερικανική ταινία το έχουμε κάνει το ένδικο συμβάν. Απαιτούνται 45- 55 λεπτά για επανεξυπηρέτηση και 20 λεπτά προκειμένου να δοθεί εντολή για να σηκωθεί.

Μάρτυρας: Υπήρχαν επιλογές για μεταστάθμευση ελικοπτέρων εκτός Αττικής.

Κατηγορούμενος: Να πείτε σε ποια αεροδρόμια μπορούμε να πάμε τα εναέρια μέσα εκτός Αττικής;

Μάρτυρας: Σκύρος, Ανδραβίδα, όπου υπήρχε εκείνη την ημέρα βαθμός επικινδυνότητας 2.

Πώς απεγκλωβίστηκε ένα νεογέννητο γατάκι

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία «σημαδεύτηκε» από τη διάσωση ενός νεογέννητου γατιού που είχε παγιδευτεί σε βοηθητικό χώρο της αίθουσας τελετών του Εφετείου. Τα κλάματα ακούγονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα με αποτέλεσμα να κληθεί η πυροσβεστική για να το απεγκλωβίσει χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

«Ούτε για αυτό δεν είστε ικανοί» ήταν το σχόλιο συγγενών θυμάτων που παρακολουθούν τη δίκη οι οποίοι κάλεσαν στο Εφετείο εθελοντές από φιλοζωική οργάνωση.

Τελικά, το νεογέννητο γατάκι απεγκλωβίστηκε με τους κατοίκους, μάλιστα, να κάνουν γνωστή την πρόθεση τους να το …βαφτίσουν «Μάτι» και να το υιοθετήσουν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου