Υπουργείο Δικαιοσύνης: Το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη δόθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη δόθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

«Το έργο, η φιλοσοφία, η στάση ζωής του, είναι ζωντανές να αποτελούν πηγή έμπνευσης», είπε ο Κώστας Τσιάρας

Το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Ποινικού Δικαίου του Α.Π.Θ Λάμπρου Μαργαρίτη, φέρει από σήμερα η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μια σεμνή τελετή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που απεβίωσε αδόκητα στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Στην τελετή ονοματοδοσίας του αμφιθεάτρου «Λάμπρος Μαργαρίτης», η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Λάμπρου Μαργαρίτη, σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου.

«Ο Λάμπρος Μαργαρίτης δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας, αλλά το έργο του, η φιλοσοφία του, η στάση ζωής του, είναι ζωντανές να αποτελούν πηγή έμπνευσης στην οποία θα ανατρέχουν με ασφάλεια οι νέες γενιές ποινικολόγων και οι εφαρμοστές του δικαίου δικαστές και εισαγγελείς. Δεν μπορούμε πλέον να τον συμβουλευθούμε, έχουμε όμως ως οδηγό τις αντιλήψεις του, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες όχι μόνο στην εθνική νομοθεσία αλλά και στα πανεπιστημιακά του συγγράμματα, που αποτελούν στο σύνολο τους μια διαχρονική παρακαταθήκη για το νομικό μας πολιτισμό», τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Συγκινητικές ήταν επίσης οι τοποθετήσεις των στενών του φίλων, του αρεοπαγίτη Χρήστου Νάστα και του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου επί τιμή και προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπου Βουρλιώτη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο του Λάμπρου Μαργαρίτη, στο σπάνιο ήθος και την αψεγάδιαστη διαδρομή του.

Στην τελετή παρέστησαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι επικεφαλής των διοικήσεων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και πλήθος πανεπιστημιακών και φοιτητών του Λάμπρου Μαργαρίτη.