ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 16:30 για την ιδιωτικοποίηση του νερού

ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 16:30 για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Αντίοδραση στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ανάληψη των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων από την ΡΑΕ

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει, ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το πολυνομοσχέδιο καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης ζωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εκτός από τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας, την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση του κόστους, καθιστά μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία όμηρο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προώθηση του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και καλεί όλες και όλους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που γίνεται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 16:30 στη Βουλή.