Υπόθεση κατασκοπείας: Η τελευταία επικοινωνία της «Μαρίας Τσάλλα» με την Ελλάδα

Υπόθεση κατασκοπείας: Η τελευταία επικοινωνία της «Μαρίας Τσάλλα» με την Ελλάδα

Η ρωσίδα κατάσκοπος φαίνεται πως προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές

Μία αληθινή υπόθεση κατασκοπίας, με πρωταγωνίστρια την Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, που ζούσε και εργαζόταν από το 2018 ως η φωτογράφος και ιδιοκτήτρια μαγαζιού με είδη πλεξίματος στο Παγκράτι «Μαρία Τσάλλα», απασχολεί τις Αρχές.

Η ηλικίας περίπου 35 ετών Ρωσίδα ήταν μέλος της ρωσικής κατασκοπευτικής ομάδας με την κωδική ονομασία «Illegals» (παράνομοι) και ζούσε στη χώρα μας μία ζωή με ψεύτικα στοιχεία, έχοντας «διαλέξει» το όνομα ενός νεκρού βρέφους από τον Δεκέμβριο του 1991. Η «Μαρία Τσάλλα» ήταν η κοπέλα της διπλανής πόρτας, απλή, καθημερινή και καθόλου προκλητική ως παρουσία, όπως πρέπει να είναι δηλαδή ένας κατάσκοπος. Είχε μάλιστα και συντροφο, αν και ήταν παντρεμένη με άλλον Ρώσο, επίσης κατάσκοπο, ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στη Βραζιλία, με τα ψεύτικα στοιχεία Daniel Campos.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της από την ΕΥΠ ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών, που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσίας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «Illegals». Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, με τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί πλήρως, ανακλήθηκε -πιθανότατα- από τις ρωσικές αρχές και εγκατέλειψε την Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου.

Η τελευταία επικοινωνία της με την Ελλάδα

Η τελευταία παρουσία της στην Ελλάδα εντοπίζεται στις 4 Ιανουάριου του 2023 βάση το στίγμα του κινητού της τηλεφώνου. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να έρχεται σε επαφή τόσο με το σπιτονοικοκύρη της, όσο και με την υπάλληλο στο κατάστημα που διατηρούσε, ζητώντας -σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ- να της στείλει την γάτα της, κάτι που δεν κατέστη εφικτό τελικά, καθώς απαιτούνταν ειδικό πιστοποιητικό.

Η ρωσίδα κατάσκοπος πάντως φαίνεται πως προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, αφού ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης δήλωσε, όχι την κατοικία της στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι.