Πώς η ΕΥΠ ανακάλυψε την Ρωσίδα κατάσκοπο: Ποια είναι η «Μαρία Τσάλλα» με τη διπλή ζωή που είχε μαγαζί στο Παγκράτι

Πώς η ΕΥΠ ανακάλυψε την Ρωσίδα κατάσκοπο: Ποια είναι η «Μαρία Τσάλλα» με τη διπλή ζωή που είχε μαγαζί στο Παγκράτι

Μια ιστορία που θυμίζει ταινία

Η «Μαρία Τσάλλα» με το μαγαζί με είδη πλεξίματος και κεντήματος, στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι ήταν τελικά η Ρωσίδα κατάσκοπος «Irina A. S.». Η διπλή ζωή της ήρθε στο φως έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ, με τη «Μαρία Τσάλλα» να διαφεύγει όμως – πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2023 – στη Ρωσία.

Στη διάρκεια των χρόνων που παρέμεινε στην Ελλάδα εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας και φωτογράφος. Η ιστοσελίδα του – επιτυχημένου κατά τ’ άλλα καταστήματος της – είναι πλέον εκτός λειτουργίας, όπως κλειστό είναι και το μαγαζί της στο Παγκράτι.

Όσο βρισκόταν στην Αθήνα η «Irina A. S.» ζούσε στο Παγκράτι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι κατάσκοπος είναι και ο σύζυγός της που τα τελευταία ίχνη του εντοπίστηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες στη Βραζιλία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη γυναίκα, που το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

 

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, όταν εντόπισαν την «Μαρία Τσάλα», που φέρεται να είναι ομογενής και γεννημένη το 1991, δηλαδή πήρε την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε πεθάνει.

Ήταν αυτή η λογική που ακολουθούσε η κατάσκοπος ενώ φαίνεται πως δεν διατηρούσε καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία, αλλά δρούσε αυτόνομα. Η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.

Η δράση της

Η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου συνδέεται με ένα αντίστοιχο κύκλωμα που ξετυλίχθηκε στην Πολωνία. Εκεί βρήκαν κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών διάφορες κρυφές κάμερες που κατέγραφαν κινήσεις λεωφορείων, αυτοκινήτων και αυτό το συνέδεαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Κάτι αντίστοιχο, φέρεται πως έκανε εδώ και η ίδια ή να συνέλεγε γενικότερα πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας είτε για την Ουκρανία, είτε για τη στάση της Ελλάδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

 

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ μπήκε από τον Ιανουάριο και η ίδια, καταλαβαίνοντας ότι την παρακολουθούν, έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρωσία. Στην επιχείρηση που διατηρούσε είχε 2 υπαλλήλους, μία Κατερίνα και κάποιον άνδρα με τον οποίο φερόταν ότι είχε σχέση.

Η αποκάλυψη της ΕΥΠ

Η ΕΥΠ αποκάλυψε την υπόθεση κατασκοπείας στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα με το όνομα «Μαρία Τ.», η οποία στην πραγματικότητα ήταν η «Irina A.S.» και δρούσε με το «βαθύ κάλυμμα» των «illegals».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΥΠ, έπειτα από πληροφορίες που συγκέντρωσε, διεξήγαγε έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Τι είναι οι illegals

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της.

Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Η «Μαρία Τ.» εξαπατούσε και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».