Τραγωδία στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν ήξερε τι έκανε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Λάρισας

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν ήξερε τι έκανε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Λάρισας

Τα μοιραία λάθη που έκανε ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την προανάκριση - Πότε αντιλήφθηκε, τι είχε κάνει

Κόλαφος είναι το πόρισμα της Τροχαίας Λάρισας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, καθώς διαπιστώνεται σωρεία λαθών, όχι μόνο του κατηγορούμενου σε βαθμό κακουργήματος σταθμάρχη, αλλά και αυτών που τον τοποθέτησαν στη θέση αυτή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, από την προανάκριση προέκυψε, ότι ο σταθμάρχης έκανε τραγικά λάθη, που δεν τα κατάλαβε την ώρα που τα έκανε και τα αναγνώρισε εκ των υστέρων. Το μεγαλύτερο λάθος του ήταν, ότι τοποθέτησε την αμαξοστοιχία InterCity 62 στη γραμμή καθόδου, έχοντας ξεχάσει να γυρίσει το κλειδί στο ψαλίδι 118Α, με αποτέλεσμα να βρεθεί στις ίδιες ράγες με την εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την Κατερίνη.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος σταθμάρχης δεν κοίταξε καν τον πίνακα που βρισκόταν μπροστά του, όπου θα έβλεπε τα led λαμπάκια που δείχνουν σε ποια γραμμή κινείται το τρένο, αλλά και θα διαπίστωνε, ότι δεν είχε γυρίσει το κλειδί στο ψαλίδι 118Α, στέλνοντας το InterCity στη γραμμή που είχε κατεύθυνση στην Αθήνα και όχι στην Θεσσαλονίκη. Το πληροφορήθηκε αργότερα, όταν πλέον ήταν αργά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης όμως, αυτό δεν ήταν το πρώτο λάθος που έκανε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου ο κατηγορούμενος σταθμάρχης. Σύμφωνα με τον σταθμάρχη Βόλου, νωρίτερα είχε βάλει σε λάθος γραμμή τον συρμό του Προαστιακού Θεσσαλονίκης-Λάρισας. βάζοντας τον στη θέση του συρμού που θα έφθανε από το Βόλο. Ευτυχώς ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν σε λάθος ράγες, ζήτησε διευκρινήσεις και μετακίνησε τον συρμό, τοποθετώντας τον στη σωστή θέση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άλλος σταθμάρχης που βρέθηκε με τον κατηγορούμενο μετά τη μοιραία σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, ο σταθμάρχης Λάρισας άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος, νευρικός, άρχισε να καπνίζει, μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο σταθμαρχείο οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς. Κάποια στιγμή γύρισε και είπε στον άλλο σταθμάρχη «την πάτησα», έχοντας προφανώς αντιληφθεί, ότι είχε κάνει τραγικό λάθος.