Τέμπη: Το φαινόμενο του φούρνου και της φυσαρμόνικας – Τι θα είχε συμβεί εάν η σύγκρουση των δύο τρένων γινόταν μέσα στο τούνελ

Τέμπη: Το φαινόμενο του φούρνου και της φυσαρμόνικας – Τι θα είχε συμβεί εάν η σύγκρουση των δύο τρένων γινόταν μέσα στο τούνελ

Κι όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα...

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε μόλις λίγα μέτρα έξω από το τούνελ των Τεμπών. Τα 3 αυτά δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν από την έξοδο του τρένου από το τούνελ μέχρι τη σύγκρουση ήταν καθοριστικά. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εάν αυτή συνέβαινε εντός της σήραγγας τότε είναι πολύ πιθανό πως κανένας από τους επιβάτες δε θα επιζούσε.

Ο ίδιος μίλησε για το φαινομένου του φούρνου και της φυσαρμόνικας. Τι είναι, όμως, αυτό και πώς θα μπορούσε να αποβεί παγίδα θανάτου για όλους τους επιβάτες;

Το φαινόμενο του φούρνου και της φυσαρμόνικας

Ο κ. Λέκκας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Open εξήγησε το φαινόμενο: «Αν γινόταν η σύγκρουση μέσα στη σήραγγα, θα είχαμε την τέλεια παραμόρφωση όλων των βαγονιών. Η κινητική ενέργεια θα μετατρεπόταν σε παραμόρφωση των υλικών μέσα στα τρένα και δε θα υπήρχε η δυνατότητα εκτροχιασμού και εξοστρακισμού. Τα βαγόνια θα γίνονταν σαν φυσαρμόνικα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στην περίπτωση που η ισχυρή αυτή σύγκρουση συνέβαινε εντός του τούνελ, η περίπτωση να υπήρχαν επιζώντες θα ήταν μηδαμινές. «Η φωτιά και οι καπνοί στη σήραγγα δε θα άφηναν κανένα περιθώριο για να επιζήσει κάποιος. Δε θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δε θα υπήρχε δυνατότητα διαφυγής από τους επιβάτες».

«Για 3 δευτερόλεπτα δε σκοτώθηκαν όλοι οι επιβάτες» κατέληξε ο ίδιος.

Οι ακραίες θερμοκρασίες στα βαγόνια των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστής Ένωσης που σημείωσε σχετικά με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούσαν στα βαγόνια μετά τη σύγκρουση.

«Στο αποτεφρωτήριο έχουμε 850 βαθμούς Κελσίου. Στα βαγόνια είχαμε 1.000 βαθμούς Κελσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξαιτίας των τεράστιων θερμοκρασιών, κάποιοι από τους αγνοούμενους να μη βρεθούν πότε.