Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι υποστηρίζει ο σταθμάρχης – Πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι υποστηρίζει ο σταθμάρχης – Πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους

Διώκεται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία - Σε 40 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας - Απανθρακωμένα πτώματα εντοπίζουν οι πυροσβέστες κάτω από τα συντρίμμια

Ανείπωτη είναι η τραγωδία στα Τέμπη από την σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει τους 40 σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς αγνοούμενους.

Συγκεκριμένα, μετά την ανάσυρση με γερανούς των συντριμμιών των δύο τρένων, οι Πυροσβέστες φέρεται να έχουν εντοπίσει τουλάχιστον άλλες τέσσερις σορούς, οι οποίες προστίθενται στους επισήμως 36 νεκρούς. Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανέρχονται σε 72 σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκ των οποίων έξι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Την ώρα της σύγκρουσης, στην επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη επέβαιναν 352 άνθρωποι, εκ ων οποίων οι 342 ήταν επιβάτες και οι 10 εργαζόμενοι. Δύο άτομα προσωπικό βρίσκονταν στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο το γεγονός ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν μετά τον σταθμό της Λάρισας να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, προκαλεί πλήθος ερωτηματικών. Ο σταθμάρχης Λάρισας ο οποίος συνελήφθη, φέρεται να υποστήριξε, όπως μετέδωσε το Star, ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

Αρμόδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν, ότι αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί, ότι τα δύο τρένα ήταν στην ίδια γραμμή, θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν, πριν προσεγγίσουν το ένα το άλλο. Από τον ΟΣΕ έχει ζητηθεί και αναμένεται η απομαγνητοφώνηση πιθανής συνομιλίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών. Ο εν λόγω σταθμάρχης είναι 59 ετών και ανέλαβε υπηρεσία σταθμάρχη πριν από ένα μήνα, μετά από εκπαίδευση ενός έτους, καθώς υπηρετούσε σε άλλο πόστο στον ΟΣΕ.

Ο ίδιος σύμφωνα με τον ΟΣΕ έλαβε πιστοποίηση μαζί με άλλους 100 συναδέλφους του, που πέρασαν την ίδια διαδικασία. Όπως διευκρινίζουν η εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίησή των σταθμαρχών γίνεται από τον ΟΣΕ, ο οποίος και είναι ο διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής με πεδίο ευθύνης το δίκτυο και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών.

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία

Ο σταθμάρχης συνελήφθη και επισήμως το μεσημέρι της Τετάρτης από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη. Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ήδη στη Λάρισα, ξεκινώντας τις συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της έρευνας, από την περιφέρεια Θεσσαλίας.