Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανείπωτη τραγωδία με 36 νεκρούς, ανασύρουν απανθρακωμένα πτώματα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανείπωτη τραγωδία με 36 νεκρούς, ανασύρουν απανθρακωμένα πτώματα

Ανθρώπινα μέλη βγάζουν οι πυροσβέστες - «Ήταν 10 εφιαλτικά δευτερόλεπτα μέσα στις φωτιές»

Τριάντα έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής με εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη αργά το βράδυ χθες Τρίτη (28/2), ενώ άλλοι 85 τραυματίστηκαν.

Έχουν βρεθεί άλλα τέσσερα άτομα απανθρακωμένα, ενώ υπάρχουν κι άλλα εγκλωβισμένα άτομα και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός, των 36 νεκρών, θα ανέβει δραματικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Σύμφωνα και με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 36. Παράλληλα, νοσηλεύονται 66 άνθρωποι, οι 60 σε απλές κλίνες και οι 6 σε ΜΕΘ.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

 

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανασηκωθεί με την βοήθεια ειδικών γερανοφόρων οχημάτων.

Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πυροσβέστες ανασύρουν ανθρώπινα μέλη που εντόπισαν κάτω από τα συντρίμμια.

Τα τηλέφωνα όπου μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για σιδηροδρομικό ατύχημα με πυρκαγιά στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Συγκρούστηκαν εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος με 40 πυροσβέστες και 17 οχήματα. Το ΕΚΑΒ επιχειρεί στο σημείο με 30 ασθενοφόρα συνεχίζοντας το έργο της διάσωσης και της περίθαλψης και συνδράμει η ελληνική αστυνομία.

Εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ άνοιξαν το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και της Κατερίνης.

Σε πρωτόκολλο συναγερμού έχει τεθεί η πρώτη στρατιά και στρατιωτικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομεία μπαίνει σε επιφυλακή και το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που έχει ειδικό τμήμα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο βρίσκονται σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη προς τα νοσοκομεία, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς πήγε προς το σημείο της σύγκρουσης.

«Ήταν 10 εφιαλτικά δευτερόλεπτα μέσα στις φωτιές»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες δύο επιβατών που έζησαν τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

«Στην αρχή μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε “πού είναι αυτός ο υπεύθυνος;” και σε ένα λεπτό μπαμ», είπε ο ένας επιβάτης.

«Υπήρχε φωτιά δίπλα μας. Βρήκαμε μία τρύπα και από εκεί καταφέραμε να βγούμε», δήλωσε ένας άλλος επιβάτης στην κάμερα της ΕΡΤ. «Το βαγόνι άρχισε να στριφογυρίζει και μετά κατέληξε πλάγια και βγήκαμε», εξήγησε.

«Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά, μέσα στις φωτιές. Στο βαγόνι υπήρχε πανικός, δεν μπορούσες να δεις γύρω σου από τον καπνό».

Και ο Παναγιώτης Σταφυλάς ήταν στο μοιραίο τρένο και μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κι όσα περιγράφει ανατριχιάζουν: «Ήμουν στο βαγόνι 5 από τύχη , ενώ το εισιτήριο μου έλεγε βαγόνι 2. Την ώρα που έγινε εκείνο το ατύχημα εγώ κοιμόμουν, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την σύγκρουση κάτι με ενοχλούσε και ξύπνησα. Και ξαφνικά καταλαβαίνω το απότομα φρενάρισμα και μία κυρία ήταν με αίματα στο πρόσωπο».