Πυρκαγιά Μάτι: Το Λιμενικό Σώμα ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για την πύρινη λαίλαπα

Πυρκαγιά Μάτι: Το Λιμενικό Σώμα ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για την πύρινη λαίλαπα

Σώθηκαν 700 άνθρωποι από ιδιώτες κατέθεσε ο δικαστικός εμπειρογνώμονας

Οι εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι καταγράφονται μέσα από την μαρτυρία του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου ο οποίος συνέχισε την κατάθεση του , στην κατάμεστη από πολίτες δικαστική αίθουσα που συνεδριάζει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας, ο οποίος θεωρείται μάρτυρας «κλειδί» λόγω των ειδικών γνώσεων του, μετέφερε στο δικαστήριο πως από την έρευνα του προέκυψε ότι ουδέποτε το Λιμενικό Σώμα ειδοποιήθηκε, επίσημα, τη μοιραία ημέρα για την πύρινη λαίλαπα για να συνδράμει.

Ο κ. Λιότσιος κατάθεσε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Λιμενικό ενημερώθηκε προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50 ,με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες- ψαράδες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

«Κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Ο πραγματογνώμονας αναφέρθηκε αναλυτικά στα εναέρια που παρέμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες αλλά και στα επίγεια μέσα που αποδείχθηκαν ελλειπή.

Ο κ. Λιότσιος περιέγραψε τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο έγινε η απομάκρυνση των πολιτών στην Κινέττα που είχε ξεσπάσει φωτιά την ίδια μέρα σημειώνοντας πως από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν τέσσερα εναέρια μέσα.

«Η κινητοποίηση στην Κινέττα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων ,αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι' αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς» τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια .Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την διαδικασία απομάκρυνσης των παιδιών που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων .

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση .

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων . Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση

Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίζεται αύριο.