Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα – Τι συμβολίζει το έθιμο

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα – Τι συμβολίζει το έθιμο

Το νόημα της ημέρας για τους Χριστιανούς

Ο χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την ανύψωση της ψυχής μας προς τον Θεό και καθαρή πλέον μπορεί να ξεκινήσει την έναρξη της νηστείας.

Την Καθαρά Δευτέρα, η Αποκριά λήγει και η Μεγάλη Σαρακοστή, «Οι Μεγάλες 40 Ημέρες», αρχίζει.

Το έθιμο των αποκριάτικων εορτασμών, που κορυφώνεται την «τυρινή» Κυριακή με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, το μασκάρεμα και την ξέφρενη διασκέδαση, διαδέχεται η κατ’ εξοχήν περίοδος νηστείας, η σωματική και ψυχική κάθαρση του ανθρώπου.

Η Τεσσαρακοστή, η μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και η αυστηρότερη περίοδος νηστείας του εκκλησιαστικού μας έτους ξεκινάει και μαζί της η σωματική και ψυχική εγκράτεια, η μετάνοια, η κατάνυξη, η προσευχή.

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα είναι η αφετηρία της. Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά, εξ ου και Καθαρά Δευτέρα. Τα «Κούλουμα», ημέρα νηστείας αλλά και αργίας. Ιδιαίτερη ημέρα, που γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά, τα θαλασσινά και τις ελιές.

40 μέρες νηστεία, όσες και οι ημέρες της νηστείας του Χριστού

Η νηστεία θα διαρκέσει 40 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται, μάλιστα, 48 ημέρες πριν από την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Την εορτή των εορτών!

Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αι. Αρχικά, διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα, και πλέον διαρκεί 48 ημέρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ημέρες που διέπονται από προσευχή και άσκηση για κάθε Χριστιανό.

Όμως, σήμερα, πετάμε τον χαρταετό. Με τη δύναμη των χεριών ανυψώνουμε την ανθρώπινη ψυχή προς τον Δημιουργό της. Γιατί, μέσω αυτής της διαδικασίας ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό, καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, και η αρχή γίνεται σήμερα.