Πάτρα: Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η πόλη – Πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία

Πάτρα: Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η πόλη – Πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία

Σε επιφυλακή η αστυνομικές και οι υγειονομικές αρχές της Αχαΐας

Σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς ζει ξανά η πόλη της Πάτρας έπειτα από τρία χρόνια «απουσίας», λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την προστασία από την COVID - 19.

Χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, ενώ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο με τις δύο μεγάλες παρελάσεις και την τελετή λήξης, χαρακτηρίζονται από την μεγάλη συμμετοχή, την σάτιρα, την ανατροπή, την ευρηματικότητα, την δημιουργία, την φαντασία και την χαρά.

Θέλοντας να στείλουν παντού τα μηνύματα της ελπίδας και της αισιοδοξίας περισσότεροι από 50.000 καρναβαλιστές - μέλη των 139 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, αλλά και με τις γεμάτες έμπνευση κατασκευές τους.

Η πρώτη μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα. Η συγκεκριμένη παρέλαση ονομάζεται και ποδαράτη, επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων, αλλά παρελαύνουν μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους. Απόψε λοιπόν αναμένεται να ξετυλιχτεί στο κέντρο της Πάτρας ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τους φωτισμούς, τη γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι να δίνουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του πατρινού καρναβαλιού.

Η δεύτερη μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει αύριο στις 2:00 μετά το μεσημέρι και θα εμφανιστούν έπειτα από τρία χρόνια και τα άρματα του πατρινού καρναβαλιού, που κατασκευάστηκαν από τους καλλιτέχνες του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων. Συγκεκριμένα, η παρέλαση των αρμάτων θα ξεκινήσει με τον τυμπανιστή προπομπό του βασιλιά καρνάβαλου, ο οποίος με το ταμπούρλο του θα δίνει τον καρναβαλικό ρυθμό και θα ακολουθήσει ο πολύχρωμος βασιλιάς καρνάβαλος ως κλόουν, που θα έχει την εξέχουσα μορφή ενός τσίρκου και ενός καρουζέλ ζώων.

Επίσης, θα παρελάσουν το άρμα της βασίλισσας, με την βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού 2023, Κατερίνα Βενέρη - Σιούλη, το άνθινο άρμα με τη βασίλισσα των τριών προηγούμενων διοργανώσεων που δεν είχε πραγματοποιηθεί παρέλαση, Μαρία Κυριακοπούλου, το «Imagine» με τον Τζον Λένον και το βανάκι του να καταπατούν το τανκ του πολέμου , το «Hell Oil» για την τιμή της βενζίνης, το «Facebook» με τη σάτιρα να κατευθύνεται με κωμικό πνεύμα στα fake προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το «Rabbit Test Show» που αντιμετωπίζει με χιουμοριστική ματιά την περιπέτεια της πανδημίας και τα δυο μουσικά άρματα.

Ακόμη, θα παρελάσουν τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών, «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» (άρμα αιμοδοσίας), «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι». Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής θα εμφανιστούν τέσσερα άρματα και ένα βαγονέτο του σοκολατοπόλεμου, με τις σοκολατορίψεις να συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια και μπαλκόνια. Παρουσιαστές της μεγάλης παρέλασης, που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ - 2, θα είναι οι πατρινοί δημοσιογράφοι, Νατάσσα Τραγουστή και Μιχάλης Μπαϊρακτάρης.

Στο μεταξύ η Πάτρα έχει αρχίζει να κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν από κοντά το πατρινό καρναβάλι και να πάρουν μέρος στην μεγάλη γιορτή. Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν 100% πληρότητα, ενώ και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σχετικά κοντά στην αχαϊκή πρωτεύουσα παρουσιάζουν πολύ μεγάλες πληρότητες. Ακόμη, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», από τα διόδια του Ρίου με κατεύθυνση την Πάτρα είχαν περάσει από χθες το πρωί μέχρι και σήμερα το πρωί περίπου 21.000 αυτοκίνητα, ενώ συνεχή είναι τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων κυρίως από την Αθήνα, αλλά και από άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, ο Βόλος κ.α. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των τρένων προς το Κιάτο με τελικό προορισμό την Πάτρα, μέσω των λεωφορείων που συνδέουν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κορινθίας με την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Λόγω λοιπόν της έλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, με σκοπό να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Ειδικότερα, με απόφαση της 6ης υγειονομικής περιφέρειας τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, πανεπιστημιακό και «Άγιος Ανδρέας» θα λειτουργούν με ταυτόχρονη εφημερία, καθώς επίσης και το «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων για τα παιδιατρικά περιστατικά.

Επίσης, τα δύο κέντρα υγείας (αστικού τύπου) βορείου και νοτίου τομέα της πόλης, θα λειτουργούν από το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ, ενώ εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να προσφέρουν την βοήθειά τους σε όποιον την έχει ανάγκη. Από την πλευρά της η αστυνομία έχει πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με ενισχύσεις από γειτονικές περιφερειακές ενότητες.