Μαγιορκίνης για τον θάνατο της 6χρονης από στρεπτόκοκκο: Σπάνια επιπλοκή – Όλοι έχουμε περάσει τέτοια λοίμωξη

Μαγιορκίνης για τον θάνατο της 6χρονης από στρεπτόκοκκο: Σπάνια επιπλοκή – Όλοι έχουμε περάσει τέτοια λοίμωξη

«Είμαστε σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά»

Με αφορμή τον θάνατο του εξάχρονου κοριτσιού, το οποίο υπέστη σηπτικό σοκ από στρεπτόκοκκο, αλλά και το γεγονός ότι το περιστατικό της 13ης Φεβρουαρίου έγινε γνωστό μια εβδομάδα μετά, απάντησε σε ερωτήσεις στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Το περιστατικό αυτό αποτελεί σπάνια επιπλοκή της στρεπτοκοκκική λοίμωξης, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα μικρόβιο πολύ κοινό που όλοι έχουμε έρθει σε επαφή μαζί του», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Όλοι έχουμε περάσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση», είπε ο καθηγητής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν συνδέεται με τον κορονοϊό. «Είναι απλά μία αύξηση της συχνότητας σε άτομα που δεν εκτέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο», πρόσθεσε.

«Είναι ένα μικρόβιο το οποίο στην Ελλάδα δεν επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι από τις λίγες χώρες όπου ο στρεπτόκοκκος επιτηρείται, μιλάνε για αύξηση, με πιθανότερο σενάριο ότι τα παιδιά σε προηγούμενες χρονιές δεν το έχουν περάσει. Δηλαδή είναι περιστατικά που θα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά θα εμφανίζονταν τις προηγούμενες χρονιές» σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι μια κοινή λοίμωξη, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, οπότε υπάρχει μια καθυστέρηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει η λεγόμενη ενεργητική παρακολούθηση οπότε αυτά τα περιστατικά δηλώνονται πιο άμεσα, διευκρίνισε στη συνέχεια, αναφερόμενος στον θάνατο της εξάχρονης.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα συμπτώματα – Πότε χρειάζεται streptest

«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Συνεπώς, εάν υπάρχει πυρετός ο οποίος επιμένει, πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρο για να δουν εάν χρειάζεται να κάνουν το ειδικό τεστ, το streptest που θα κρίνει κι αν πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβίωση.

Συστήνεται γενικά πλύσιμο χεριών και υγιεινή. «Όπως με όλα τα μολυσματικά νοσήματα δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην κολλήσει στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μία φορά και κατά πάσα πιθανότητα πολλές φορές, οπότε είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο δεν έχουμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε τελείως, παρά μόνο να το περιορίσουμε σχετικά. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνουν σπάνιες επιπλοκές, είναι περιστατικά που θα συμβούν έτσι κι αλλιώς σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό», είπε ο καθηγητής.

Πώς μεταδίδεται – Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων γίνονται ασυμπτωματικά

«Εάν κάποιος έχει οστρακιά ή κάποιο στρεπτόκοκκο της ομάδας Α είναι πιθανό να μεταδοθεί στους άλλους. Το πιο πιθανό είναι όμως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος να έχουν αυτό που λέμε απλό αποικισμό, δηλαδή να μην εμφανίσουν ούτε καν λοίμωξη. Γιατί και το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων με αυτό τον στρεπτόκοκκο γίνονται ασυμπτωματικά, δηλαδή αποικίζουν το φάρυγγα, το ρινοφάρυγγα και μετά από λίγο καιρό περνάει. Ακόμα λοιπόν και αυτό σε αυτή την περίπτωση το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουν οι γονείς streptest εάν χρειάζεται, αλλά και πάλι το αρνητικό δεν θα πει κάτι, ιδίως στις περιπτώσεις του αποικισμού»,

Όσον αφορά να το πούμε έτσι, στην ιχνηλάτηση της λοίμωξης αντιμετωπίζουμε μόνο τις λοιμώξεις, οι οποίες έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό δηλαδή την αμυγδαλίτιδα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Δεν έχουμε στην Ελλάδα την επικίνδυνη μορφή του διηθητικού στρεπτόκοκκου

«Αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, δεν επιτηρείται, αλλά είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη. Τη βλέπουμε συχνά και στα μικροβιολογικά εργαστήρια και αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Περιπτώσεις διηθητικού στρεπτόκοκκου που είναι από τις πιο επικίνδυνες, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε , κλείνοντας ο Γκίκας Μαγιορκίνης.