Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παππά και Καλογρίτσα πρότεινε η εισαγγελέας

Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παππά και Καλογρίτσα πρότεινε η εισαγγελέας

«Ο Νίκος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διεπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό»

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, οι οποίοι δικάζονται για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, εισηγήθηκε προς το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.

Η εισαγγελέας επικαλούμενη όσα προέκυψαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, επισήμανε ότι κατά την κρίση της ο Νίκος Παππάς δεν ξεπέρασε κανένα όριο και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν αδιάβλητος. «Ο Νικος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διεπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό», είπε στον επίλογο της αγόρευσής της και σημείωσε πως ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός «λειτούργησε ως αρμόδιος υπουργός και δεν τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, επομένως ούτε ο κ. Καλογρίτσας το αδίκημα της συνέργειας στο αδίκημα αυτό».

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε και στην εξ απορρήτων του επιχειρηματία, η οποία είχε καταθέσει στο δικαστήριο και είχε μιλήσει για «φακέλους με χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Επέλεξε να αναφερθεί σε θέματα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να τα πει σε αυτό το δικαστήριο, υπό το φως της δημοσιότητας (σ.σ. εννοεί τις αναφορές της μάρτυρα για χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ). Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων, για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού, κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα».

Η κ. Σμυρλή σημείωσε πως από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε, ότι ο επιχειρηματίας δεν ήταν ο «άβουλος μπροστινός του Παππά για τη δημιουργία ενός σταθμού φιλικού προς το τότε κυβερνών κόμμα». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας «είχε όνειρο να αποκτήσει ΜΜΕ, να γίνει νέος Μπόμπολας». «Έκανε ένα μεγάλο αγώνα για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία του "Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας", πήρε δάνεια. Για τον αγώνα αυτό έχουν καταθέσει τα στελέχη της τράπεζας Attica Bank. Αυτό δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του, ότι εκείνος θα έδινε μόνο «το κρυστάλλινο όνομά του», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν προέκυψε ότι ο Καλογρίτσας είχε αφοσίωση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε. Στο γραφείο του τον επισκέπτονταν και άλλα πρόσωπα. Είχε συνεργασία, όπως αναφέρθηκε και με τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατόπιν έγινε στέλεχος σε άλλο κόμμα. Ανέφερε τα περί εμπλοκής Παππά, όταν ανέκυψαν οι δυσκολίες σε βάρος του με τα 3 εκατ. ευρώ της εταιρείας CCC. Αλλά μεγαλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός, ότι δεν αποκτήθηκε τηλεοπτική άδεια, διότι τηρήθηκε αυστηρά η διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο και δεν ευνοήθηκε ο Καλογρίτσας. Δεν παραβίασε κάποιο καθήκον ο κ. Παππάς. Ο κατηγορούμενος Καλογρίτσας προσπαθεί να μη χάσει τα 3 εκατ. ευρώ. Με κάθε τρόπο. Ακόμη και με το να είναι κατηγορούμενος σε αυτό το δικαστήριο».

«Η πρόταση των δυο Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης» τόνισε σε δήλωση του ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος και συμπλήρωσε: «Κατηγορούμενος δεν είναι ο Νίκος Παππάς, αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».