Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Ελληνικής ΕΜΑΚ για να σώσουν κόσμο – Ευγνωμοσύνη από πολίτες και πολιτικούς

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Ελληνικής ΕΜΑΚ για να σώσουν κόσμο – Ευγνωμοσύνη από πολίτες και πολιτικούς

«Να ναι καλά οι Έλληνες που έσωσαν τη γυναίκα μου»

H Ελληνική ΕΜΑΚ συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, σε Τουρκία και Συρία.

Επιχειρεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου στην επαρχία Χάταϊ, βόρεια της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα: έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα:
– ένας άνδρας 50 ετών (07-02-2023)
– ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών (07-02-2023)
– ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών (07-02-2023)
– ένα αγόρι 17 ετών (08-02-2023) και
– μια γυναίκα 20 ετών (08-02-2023)
ενώ, έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις πέντε άτομα ως κάτωθι:
– ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών (07-02-2023)
– ένας άνδρας 40 ετών (08-02-2023)
– ένα αγόρι 17 ετών (08-02-2023)
– ένα βρέφος τεσσάρων μηνών (08-02-2023) και
– μία γυναίκα 30 ετών (08-02-2023)

Την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, εξέφρασε ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς σχολιάζεται και από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία υπενθυμίζουν την «διπλωματία των σεισμών».

«Να ναι καλά οι Έλληνες που έσωσαν τη γυναίκα μου» λέει στην τηλεόραση ο σύζυγος της Αϊρίν που δεν μπορεί να φανταστεί την οικογενειακή τραγωδία που ζει, ψάχνοντας παράλληλα και τα δύο παιδιά του.

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη του τουρκικού λαού προς την Ελλάδα εξέφρασε Τούρκος δημοσιογράφος, καθώς αυτές τις δύσκολες στιγμές στη χώρα του οι γείτονες Έλληνες έτρεξαν για να προσφέρουν βοήθεια. Ειδικότερα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ibrahim Haskologlu μίλησε στο Live News και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην Τουρκία, αλλά και την ευαισθησία του ελληνικού λαού. «Θέλω να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό.

Οι ομάδες διάσωσης που έστειλαν σώζουν ζωές και θέλω να χαιρετήσω αυτή την τεράστια ανθρώπινη ευαισθησία. Φυσικά, έχουμε ακόμα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κτιρίων που έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει πρόσβαση στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι εκεί», δήλωσε.

«Δυστυχώς, έχουμε και πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Πάρα πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει, πολλά μέρη είναι απρόσιτα. Δεν μπορούμε να φτάσουν σε πολλά σημεία, αλλά η αρχή έγινε. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».