Κακοκαιρία Barbara: Στα «λευκά» η ορεινή και ημιορεινή Κρήτη – Επιχείρηση του ΕΚΑΒ για την διακομιδή παιδιού

Κακοκαιρία Barbara: Στα «λευκά» η ορεινή και ημιορεινή Κρήτη – Επιχείρηση του ΕΚΑΒ για την διακομιδή παιδιού

Ανοικτό το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού - Ανήλικοι θέλησαν να πάνε στα χιόνια και εγκλωβίστηκαν στο Οροπέδι Λασιθίου

Στα λευκά «ντύθηκαν» πολλές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, καθώς το πέρασμα της κακοκαιρίας «Barbara» έφερε αρκετό νέο χιόνι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, όχι μόνο στις ορεινές περιοχές, αλλά και σε υψόμετρα μέχρι τα 400 μέτρα.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε πολλούς δήμους με ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς παραμένουν και σήμερα κλειστά, αν και όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες του νησιού, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Παραβολιδάκης, ήταν από το πρωί ανοικτή. Σε ορεινές περιοχές ωστόσο, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιχείρηση του ΕΚΑΒ για μεταφορά μικρού παιδιού

Το χιόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεφτε πυκνό στα Ανώγεια, αλλά και στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου μάλιστα το βράδυ της Τρίτης χρειάστηκε να διακομιστεί με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε συνθήκες χιονοθύελλας παιδί, το οποίο υπέστη έγκαυμα από υγρό.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Οροπεδίου, Γιάννης Στεφανάκης, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια για όλους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και χάρη στην επαγγελματική ευσυνειδησία του πληρώματος του ΕΚΑΒ και των συνεργείων αποχιονισμού.

Νεαροί αποκλείστηκαν στα χιόνια

Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό παρέας ανηλίκων, που θέλησαν μέσα στη νύχτα να πάνε στα χιόνια και «κόλλησαν» στο δρόμο από την Κριτσά προς το Οροπέδιο του Καθαρού στο Λασίθι, στήθηκε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς από την Πυροσβεστική λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Η συνδρομή της Αστυνομίας χρειάστηκε, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Παραβολιδάκης, για τον απεγκλωβισμό και ενός άνδρα, το αυτοκίνητο του οποίου τα ξημερώματα της Τετάρτης ανατράπηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου. Χάρη στους αστυνομικούς η περιπέτειά του είχε αίσια κατάληξη.

Η πυκνή χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας πρόσθεσε άλλους 20 πόντους φρέσκου χιονιού στα Ανώγεια, αλλά και στο Οροπέδιο. Μέσα στα χωριά το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 50 – 80 εκατοστά και οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν στη ζέστη των σπιτιών τους, ενώ τα συνεργεία των δήμων εξακολουθούν για ένα ακόμα 24ωρο να δίνουν τη μάχη του αποχιονισμού.

Στο Οροπέδιο, σε αρκετά σημεία το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ τοπικά στο Καμινάκι έφτασε τα 3 μέτρα. Ανώγεια και Οροπέδιο Λασιθίου, πανέμορφα και κατάλευκα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το Σαββατοκύριακο τους πολυάριθμους εκδρομείς που θα θελήσουν να απολαύσουν τα παιχνίδια στο χιόνι και τα πανέμορφα τοπία, αλλά και τους νόστιμους μεζέδες δίπλα σε τζάκια και ξυλόσομπες που προσφέρουν οι ταβέρνες των περιοχών. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι δήμαρχοι, θα πρέπει όλοι να υπακούν στις οδηγίες των αρμοδίων, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες ταλαιπωρίες και πιθανοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, μπορεί από σήμερα το μεσημέρι τα φαινόμενα να γίνονται ηπιότερα, ωστόσο, η ψυχρή μάζα θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες και όποτε δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες υγρασίας θα σημειώνονται βροχοπτώσεις μικρής έντασης και τοπικού χαρακτήρα στα πεδινά και αντίστοιχα χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το κρύο θα παραμένει τσουχτερό και ενδέχεται το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή να σημειωθεί ξαστεριά, με συνέπεια πιθανό παγετό, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους για την κίνηση στους ορεινούς δρόμους και τις καλλιέργειες.