Κακοκαιρία Barbara: Σε κλοιό χιονιά η χώρα – Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική – Κλειστά σχολεία και δικαστήρια, τι ισχύει για τα καταστήματα

Κακοκαιρία Barbara: Σε κλοιό χιονιά η χώρα – Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική – Κλειστά σχολεία και δικαστήρια, τι ισχύει για τα καταστήματα

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας από Καλυφτάκη έως Οινόφυτα

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας από Καλυφτάκη έως Οινόφυτα

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας από Καλυφτάκη έως Οινόφυτα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κακοκαιρία Μπάρμπαρα.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει και στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάρνηθα, καθώς και στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της οδού Θρασύβουλου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Χασιά.

Παράλληλα, η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, στο ύψος της περιοχής Λούμπα, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αλεποχώρι, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστά σχολεία και δικαστήρια, τι ισχύει για τα καταστήματα στην Αττική

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής προβλέπονται τα εξής:

Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν απομακρυσμένα (τηλεργασία) και όσοι δεν κάνουν χρήση άδειας θα μεταβούν στην εργασία τους σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί.

Μάλιστα για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, όσα ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι υπάλληλοι που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Κλειστά τα δικαστήρια

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θηβών- Λειβαδιάς) και Ευβοίας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Η τηλεκπαίδευση επιστρέφει έστω και για μια ημέρα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σήμερα Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Ιδιωτικός τομέας

Σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Επίσης, απαγορεύεται από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει από το Υπουργείο Εργασίας ισχυρή σύσταση στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης, καλούνται οι εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σήμερα το πρωί στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους ως τις μεσημβρινές ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.