Μάτι: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση ούτε κακούργημα»

Μάτι: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση ούτε κακούργημα»

Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Τη θέση της ότι στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες επανέλαβε καταθέτοντας για τρίτη ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Σε κάθε μια από τις επετείους μετά από κάθε όνομα ,οι κάτοικοι φώναζαν δικαίωση. Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακούγονταν η λέξη κακούργημα. Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση ούτε κακούργημα..» κατέθεσε η μάρτυρας κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης».

Η κατάθεση της κ. Κωνσταντοπούλου εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων καθώς η μάρτυρας επανέλαβε τις αναφορές για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών στρέφοντας , παράλληλα, τα βέλη της στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος το μοιραίο απόγευμα βρισκόταν στη Βοσνία και επέστρεψε εσπευσμένα.

«Επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη του δήλωση του είναι διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου. Όταν παίζεται τέτοιο κακόπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο την υπόθεση αυτή… Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε ευθιξία να πει «έχω ευθύνη». Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει φεύγω, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία αφού εστίασε στις αναφορές για πυροσβεστήρες που είχαν λήξει κατήγγελλε πως ο σύντροφος της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου προσέγγιζε τα θύματα στο Μάτι ως εκπρόσωπος της περιφέρειας στο περιθώριο της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν τόσο με την πρόεδρο του δικαστηρίου όσο και με την υπεράσπιση. Είναι ενδεικτικό πως συνήγορος υπεράσπισης πρώην στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέφερε πως στο τέλος της κατάθεσης θα ζητηθεί να μην ληφθεί υπόψιν. «Εμείς στο τέλος της κατάθεσης της στο βαθμό που δεν συνδέεται αιτιωδώς με πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων για το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα ,θα ζητήσουμε να μην ληφθεί υπόψιν» είπε ο συνήγορος υπεράσπισης με την μάρτυρα να απαντά: «Λυπηρό αποτέλεσμα οι 104 νεκροί; Δεν είναι θέμα πλούσιου λεξιλογίου, αλλά ενσυναίσθησης».

Μάλιστα, μεγάλος αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης αποχώρησε από το δικαστήριο μετά από εντάσεις που προκλήθηκαν ενώ εξεταζόταν η μάρτυρας ενώ οι κάτοικοι του Ματιού, που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, αντιδρώντας είπαν πως θέλουν να ακούσουν τη μαρτυρία της κ. Κωνσταντοπούλου. «Το έγκλημα είναι ντροπή» ήταν η απάντηση τους σε δικηγόρο που είχε παρέμβει στη διαδικασία την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόταν στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Προσπαθείτε να με εμποδίσετε να καταθέσω κάποια πράγματα που αφορούν την υπόθεση. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα εξαρχής. Ακόμα και μετά την τραγωδία εκείνοι που έπρεπε να αναλάβουν διάσωση και ευθύνες ασχολήθηκαν με το να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους θυσιάζοντας διάφορους για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Μέχρι σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορά πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία κατονόμασε τους κατηγορούμενους οι οποίοι ανέβηκαν στην ιεραρχία. «Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι , ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα τώρα;» τόνισε η μάρτυρας η οποία θα συνεχίσει την κατάθεση της στις 8 Φεβρουαρίου.