Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Αικατερίνης Σαββαϊδου

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Αικατερίνης Σαββαϊδου

Η πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων προσέφυγε με αφορμή δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για την απόλυσή της

Το ποσό των 6.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στην πρώην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαϊδου, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η κ. Σαββαίδου είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ με αφορμή δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία στις 22.10.2015 κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε την απόλυση της σχετικά με τη διερευνώμενη τότε εμπλοκής της σε υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος, αλλά και σειρά άλλων αναφορών. Το δικαστήριο έκρινε, ότι οι επίμαχες δηλώσεις παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας της προσφεύγουσας, καθώς δόθηκαν από κυβερνητική εκπρόσωπο και ως εκ τούτου από ανώτατη εκπρόσωπο του Κράτους, η οποία είχε μία αυξημένη δέσμευση λόγω της θέσης της για σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, και μάλιστα ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις σε βάρος της προσφεύγουσας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, ο τρόπος της διατύπωσής των δηλώσεων, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες δηλώσεις μπορούσαν να επηρεάσουν την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούνταν σε βάρος της προσφεύγουσας. Δεδομένου δε, ότι έλαβαν χώρα κατά την έξοδο της Κυβερνητικής εκπροσώπου από το Υπουργικό Συμβούλιο δημιουργήθηκε στο κοινό η εντύπωση ότι αντικατόπτριζαν τις θέσεις της ίδιας της Κυβέρνησης.

Επίσης, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν προβλεπόταν από το εθνικό δίκαιο κάποιο αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα με το οποίο θα μπορούσε η προσφεύγουσα να παραπονεθεί για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της. Το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (άρθρο 6 § 2) και της μη ύπαρξης αποτελεσματικού ενδίκου μέσου (άρθρο 13) και επιδίκασε 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και τα έξοδα.

Σε δήλωση του ο συνήγορός της κ. Σαββαίδου, Βασίλης Χειρδάρης αναφέρει:

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου με μία εξαιρετική απόφασή του δικαίωσε μετά από 7 χρόνια πανηγυρικά την Κατερίνα Σαββαΐδου. Η εντολέας μου μετά από δύο ποινικές διώξεις αθωώθηκε αμετάκλητα και δικαιώθηκε και από το ΣτΕ. Με την χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου. Είναι μια απόφαση που ενδυναμώνει ένα τόσο σοβαρό θεμελιώδες δικαίωμα και δείχνει ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου κρατά ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικής και ενεργούς προστασίας των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!»