Ειδικό δικαστήριο: «Την κατηγορία την αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν», κατέθεσε ο Παπαγγελόπουλος

Ειδικό δικαστήριο: «Την κατηγορία την αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν», κατέθεσε ο Παπαγγελόπουλος

Για δεύτερη συνεχή μέρα απολογήθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

Τα βέλη τους σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών που τον έχουν καταγγείλει ότι επιχείρησε να παρέμβει στο έργο τους έστρεψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απολογούμενος για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Την κατηγορία την αρνούμαι καθ' ολοκληρίαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε «Όλοι οι εισαγγελείς επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες μου, γι΄αυτό το λόγο, για να καταδείξουν ότι υπήρχε σκευωρία Novartis, που όμως το βούλευμα το κατέρριψε».

Στο στόχαστρό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρέθηκε και πάλι ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στον οποίο απέδωσε μανία σε βάρος του γιατί δεν είχε φροντίσει να ανανεωθεί η θητεία του στην Οικονομική Εισαγγελία. «Είχε μανία να με εκδικηθεί, γιατί δεν μερίμνησα για την ανανέωση της θητείας του. Η κα Τουλουπάκη απολογείται για μια δικογραφία που κράτησε για μερικές ημέρες, ενώ ο Αθανασίου που κράτησε τρεις δικογραφίες για υπουργούς για χρόνια δεν απολογείται σε κανέναν. Δεν υπήρχε περίπτωση να ανανεωθεί η θητεία του « τόνισε και όταν η πρόεδρος τον κάλεσε να εξηγήσει γιατί ο εισαγγελικός επέλεξε να πει ψέματα ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός απάντησε: «Του τα υπέδειξαν».

Πρόεδρος: Και γιατί να επιλέξουν αυτές τις υποθέσεις, όπως του Σάλλα, του Αλαφούζου, του Παπαχρήστου;

Δ. Παπαγγελόπουλος: Γιατί ευνοούσαν το αφήγημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θεωρούσαν οι εγκέφαλοι που σχεδίασαν αυτά τα νοσηρά πράγματα. Το αντάλλαγμα ήταν η ασυλία του. Είχε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας για δικογραφίες κατά τριών υπουργών, δεν είχε προχωρήσει τις υποθέσεις.
Αναφερόμενος στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «κατασκευάσματα της φαντασία της και της αγωνίας της να διασωθεί».

Ο κατηγορούμενος είπε πως όταν υπουργοποιήθηκε τόσο ο κ. Αθανασίου όσο και η κ. Ράικου τον επισκέπτονταν στο γραφείο του. «Δεν έκανα καμία παρέμβαση για τις θητείες τους. Και η θητεία τους ανανεώθηκε και των δύο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» είπε ενώ κατηγόρησε την κ. Ράικου ότι επιχείρησε να αποκρύψει τις στενές σχέσεις που είχαν. «Δεκαπέντε φορές έχουμε φάει μαζί, στη Γλυφάδα, στην Πεντέλη κ.λπ. Στο υπουργείο ερχόταν πολύ συχνά...» ανέφερε σημειώνοντας πως πάντα του «έφερνε κάτιτις» , όπως σοκολάτες ακόμη και από ταξίδια της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Δημήτρη Παπαγγελόπουλος όταν τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Σταύρος Κοντονής η κ. Ράικου πήγαινε στο δικό του γραφείο. «Είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση. Είχαν την υπόθεση Novartis. Ο κ. Κοντονής πίστευε ότι θα είναι η καταξίωση του. Εγώ πίστευα πως δε θα προκύψει τίποτα» τόνισε και συνέχισε λέγοντας «Όποτε ερχόταν η Ράϊκου ο κ. Κοντονής έφευγε και πήγαινε σφαίρα στο Μαξίμου».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η εισαγγελική λειτουργός είχε θέσει το θέμα της ανανέωσης της θητείας της στην οικονομική εισαγγελία αλλά ο ίδιος της είχε απαντήσει: «άστο Ελένη δε γίνεται». «Τον Οκτώβρη 2017 με πήρε τηλέφωνο και μου ευχήθηκε, μου έδωσε και το καινούργιο της κινητό. Αν ήμουν παλιάνθρωπος, Ρασπούτιν γιατί να με πάρει; Τα ψεύδη της για δύο τηλέφωνα που λέει ότι της έκανα καταρρίπτονται από βούλευμα αφού δέχεται ότι δεν υπήρξε σκευωρία για Novartis. Κανένα τηλεφώνημα δεν έγινε. Είναι κατασκευάσματα της φαντασία της και της αγωνίας της να διασωθεί. Μου ζήτησε δια ζώσης συγγνώμη για την παραίτηση που δεν με είχε ειδοποιήσει…

Αυτά που είχα πει «υπουργάκο και επίτιμο» μου τα έλεγε. Κάθε τρεις και λίγο θα ήταν εκεί, στο γραφείο μου…» είπε υποστηρίζοντας ότι «παγιδεύτηκε, θέλοντας να ευνοήσει τον Αντώνη Σαμαρά». Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Novartis είπε πως είναι μεγάλο σκάνδαλο.

«Eίναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο η υπόθεση Novartis αλλά δεν πίστευα ότι θα έχει αποτέλεσμα ,γιατί οι ξένοι θέλουν να κρατούν ‘’ομήρους ‘’ αυτούς που έχουν δωροδοκήσει. Πίστευα ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε να προσφέρει τίποτα και το είχα πει μάλιστα στον Πρωθυπουργό» τόνισε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν η εισαγγελέας Τουλουπάκη είχε αποστείλει τη δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή. «Μου προσάπτουν ότι έκανα τη δήλωση ότι το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από κτίσεως του ελληνικού κράτους. Μόνο που αυτή τη δήλωση την είχε κάνει ο Κοντονής πιο πριν. Ο Κοντονής πήγε τη δικογραφία στο Μαξίμου και κακώς το έκανε» τόνισε ενώ εξέφρασε τη θέση ότι η υπόθεση Νovartis είναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο ,όπως η λίστα Λαγκάρτν, αλλά ο ίδιος δεν πίστευε ότι η έρευνα θα μπορούσε να καταλήξει κάπου.

Αναφερόμενος στην συνταξιούχο εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί της δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε συνάντηση που είχε μαζί της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του ανέφερε ότι είχε καλές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι ο άνδρας της είχε κομματικές σχέσεις με τη ΝΔ. Οι ισχυρισμοί της κ. Τσατάνη, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη, διακατέχονται από παραλογισμό και είναι ψευδή και κατασκευασμένα για να καλύψει σκάνδαλα.

Η απολογία του κ. Παπαγγελόπουλου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.