Πτώση F-4 ανοικτά της Ανδραβίδας: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη

Πτώση F-4 ανοικτά της Ανδραβίδας: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και το βράδυ - Συλλυπητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας για την απώλεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας για τον εντοπισμό του αγνοούμενο κυβερνήτη του F-4, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, θα συνεχιστεί και κατά τις βραδινές ώρες.

Στην περιοχή επιχειρούν ένα αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα ελικόπτερο S-70 και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα ελικόπτερα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε, ότι βρέθηκε νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, υποσμηναγός (Ι) Μάριος–Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΑ: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, κηρύσσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Συλλυπητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Η Πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία των ερευνών για τον κυβερνήτη.

Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός

Τσ συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα εξέφρασε συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε συγκεκριμένα: «Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη Υποσμηναγού Μάριου- Μιχάηλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το εντοπισμό του κυβερνήτη. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπτάμενου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».