Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO στη Λέσβο: «Κάθε πουλί μετράει!»

Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO στη Λέσβο: «Κάθε πουλί μετράει!»

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2023 στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO τη Λέσβο. Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις είναι εδώ και 36 χρόνια το παλαιότερο και μεγαλύτερης έκτασης πρόγραμμα παρακολούθησης βιοποικιλότητας στον κόσμο με συμμετοχές από περίπου 150 χώρες. Διενεργούνται για δύο εβδομάδες στα μέσα Ιανουαρίου και συντονίζονται για τη χώρα μας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), μέλος του παγκόσμιου συντονιστή του προγράμματος, Birdlife International. Σε αυτές λαμβάνουν μέρος επιστημονικό προσωπικό από περιβαλλοντικούς φορείς (Κέντρα Ενημέρωσης, Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά.) και εθελοντές.

Στόχος τους είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός από όλα τα υγροτοπικά είδη και το σύνθημα είναι «κάθε πουλί μετράει»! Κάτι τέτοιο είναι πιο εφικτό τώρα το χειμώνα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης, όπου τα πουλιά ξεχειμωνιάζουν σε σμήνη, παρά την άνοιξη όταν τα περισσότερα από αυτά (πάπιες, χήνες, κύκνοι) θα μεταναστεύσουν μέχρι και τη Σιβηρία για να φωλιάσουν. Τα συνολικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας- πάνω από 200 υγροτόπους- συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στην κεντρική παγκόσμια βάση δεδομένων του προγράμματος.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στη Λέσβο κάθε χρόνο είναι οι Κόλποι Καλλονής και Γέρας. Τόσο η θάλασσα που περικλείουν όσο και οι χερσαίοι υγρότοποι που βρίσκονται περιμετρικά στα παράλιά τους, είτε στις ακτές είτε πιο εσωτερικά.

Πολυπληθέστερο είδος πουλιού στη Λέσβο ανακηρύχθηκε και φέτος το Φλαμίνγκο με 1.600 άτομα (τα 1.400 από αυτά στην Αλυκή Καλλονής), η σκουφοβουτηχτάρα με 1.300, ο Κορμοράνος με 800 και ο Μύχος με 300. 'Αλλα πολυάριθμα είδη ήταν πάπιες όπως το Κιρκίρι (290), η Καστανόπαπια (250), το Σφυριχτάρι (138) κ.ά.

Και φέτος, με τον πολύ ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών (Βαρβάρα, Πρασινοκέφαλη) ήταν μικρότεροι από το αναμενόμενο. 'Αλλες καταγραφές με ενδιαφέρον ήταν από τρία Λαμπροβούτια (είδος που αναπαράγεται στη Βόρεια Ευρώπη και Ασία) και τέσσερις Αργυροπελεκάνους, που πέρασαν όλο το χειμώνα στον Κόλπο Καλλονής (παλιότερα οι τελευταίοι πελεκάνοι παρατηρούνταν το πολύ μέχρι το Νοέμβριο). Όλα τα παραπάνω είδη θα αρχίσουν να φεύγουν για να φωλιάσουν πιο βόρεια από τα μέσα Φεβρουαρίου.