Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς

Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς

Τι κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης

Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται με αφορμή το sms που φέρεται να έστειλε ο Νίκος Παππάς στον Χρήστο Καλογρίτσα σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρώην υπουργός , μέσω των συνηγόρων του, έκανε γνωστή την πρόθεση του να μην απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Ο Παππάς δεν θα έρθει, θα απολογηθεί δι' ημών", ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γιάννης Μαντζουράνης απευθυνόμενος στο δικαστήριο, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και στη συνέχεια ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα , Ιωάννης Βλαδίμηρος.

«Έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, για να ξεκαθαριστεί εάν ο γιος ήταν μπροστινός του πατέρα ή το ανάποδο. Πάντως, αυτός είναι που έχει υπογράψει όλα τα χαρτιά. Υποβάλλουμε αίτημα να κληθεί και να εξεταστεί» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά.

Η πλευρά του επιχειρηματία δεν έφερε αντίρρηση σημειώνοντας , ωστόσο, πως στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα θα ζητήσει την κλήτευση επιπλέον τριών μαρτύρων. «Δεν έχουμε αντίρρηση να προσέλθει ο οποιοσδήποτε μάρτυρας αν και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα ουσιώδους συνεισφοράς στην κρίση σας. Απαίτησαν ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, το οποίο εξ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με όλα αυτά. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει κι εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες» υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα με την εισαγγελέα της έδρας αμέσως μετά να τάσσεται υπέρ του αιτήματος να καταθέσει ο γιος του κατηγορούμενου επιχειρηματία.

«Θεωρώ ότι από την αρχή θα έπρεπε να έχει κληθεί. Θεωρώ ότι δεν βλάπτει να προσέλθει» πρότεινε η κα Όλγα Σμυρλή.

«Ο Καλογρίτσας εξυπηρετεί το αφήγημα της κυβέρνησης»

Στο βήμα του μάρτυρα του Ειδικού Δικαστηρίου ανέβηκε ο εκδότης της εφημερίδας DOCUMENTO, δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος στην κατάθεση του διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η εφημερίδα που εκδίδει χρηματοδοτήθηκε από τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει η πλευρά Καλογρίτσα, προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Τώρα ο κ. Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της» ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως από το 2016 που ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια». Ο δημοσιογράφος εξέφρασε την εκτίμηση πως ο λόγος για τις επιθέσεις ήταν το γεγονός πως η εφημερίδα είναι «πάρα πολύ ενοχλητική λόγω των δημοσιευμάτων της.

«Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια, το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ των Χούρι. Μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ.Στουρνάρας» σημείωσε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας πως όταν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει στην έκδοση εφημερίδας τον προσέγγισαν διάφοροι επιχειρηματίες ως επενδυτές , μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Καλογρίτσας.

«Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου κι θα γίνουμε συνεταίροι», κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης και πρόσθεσε πως ήδη από το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας υπήρξαν διαφωνίες με τον επιχειρηματία ο οποίος ενοχλήθηκε από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ. Στουρνάρα. Ακολούθησαν άλλα πρωτοσέλιδα που στρέφονταν κατά του Κ.Μητσοτάκη και του Δ.Αβραμόπουλου που προκάλεσαν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους.

«Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα για τον Αβραμόπουλο, τον Ιανουάριο του 2017 διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο Χρ.Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συναντήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το DOCUMENTO. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα "τι είναι αυτά που κάνεις;" Του είπα ότι εγώ αποχωρώ και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το DOCUMENTO και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια καθώς θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κλπ. κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων…»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Κώστας Βαξεβάνης απάντησε πως για την έκδοση της εφημερίδας δεν τον είχε προσεγγίσει ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός . «Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη» τόνισε ο Κ. Βαξεβάνης και πρόσθεσε «Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσα ς ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου , ότι δηλαδή δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές».

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Τί ξέρετε για τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής, άλλο που εσείς δεν πήρατε τίποτα από αυτά. Ήταν μία υπουργική παρέμβαση υπέρ Καλογρίτσα να συμβάλει στην πολυφωνία

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω για τα 3 εκατομμύρια. Αν υπήρξε παρέμβαση θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω.