Ειδικό Δικαστήριο: Το sms, η κόντρα Καλογρίτσα-Παππά και η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα

Ειδικό Δικαστήριο: Το sms, η κόντρα Καλογρίτσα-Παππά και η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δυο κατηγορούμενων σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο μήνυμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικασίας

Η επόμενη μέρα της κατάθεσης της εξ απορρήτων του Χρήστου Καλογρίτσα για χρήματα που πήγαιναν στο Σύριζα βρήκε την υπεράσπιση του επιχειρηματία να επιμένει, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ότι υπήρξε «ευθεία σύμπραξη» με τον, επίσης, κατηγορούμενο πρώην υπουργό Νίκο Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα προσκόμισαν στο δικαστήριο ένα sms με το οποίο ο Νίκος Παππάς φέρεται να στέλνει ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία καναλιού προς τον Χρήστο Καλογρίτσα μετά το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Είναι ένα καινούργιο sms στις 15/9/2016. Σε αυτό το sms αναφέρεται το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ανθρώπου στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Διαμαντή (σ.σ. η γραμματέας του επιχειρηματία). Το sms αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από το Νίκο Παππά. «Ιβαν 35, Καλογριτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρίτσας είναι αδιαίρετο προφανώς» αναγράφει το sms προς τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο Άγγελος Καραχάλιος, συνήγορος του επιχειρηματία και συμπλήρωσε: «Δυο ημέρες μετά τη συνάντηση Φουρλεμάδη με τον Καλογρίτσα έχουμε προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση για να κατατεθεί η πρώτη δόση. Αυτό το sms ενισχύει τη θέση μας ότι υπήρχε στενή συνεργασία Παππά και Καλογρίτσα και δείχνει ευθεία σύμπραξη».

Σύμφωνα με τον κ. Καραχάλιο, ως Α2 φέρεται να αναφέρεται ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου ενώ σημείωσε ότι «είναι το πρόσωπο που το ακούσαμε από την κα Διαμαντή ότι συμμετείχε στις συζητήσεις και παρότρυνε τον κ. Παππά να αναφέρει στον Χρ. Καλογρίτσα ότι χρήματα υπάρχουν και θα έρθουν από την Κύπρο. Νομίζω ότι δεν περιποιεί τιμή η συνεργασία του κ. Παππά με έναν άνθρωπο που οι συνήγοροί του τον είπαν χρεωκοπημένο και μπροστινό του γιου του». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία, αναφερόμενος στο επίμαχο μήνυμα σχολίασε ότι καταγράφονται ποσοστά και εξήγησε πως ο επιχειρηματίας μαζί με τον Αρτ. Αρτεμίου έφταναν το 51%, ενώ οι υπόλοιποι το 49%. «Αυτοί θα είχαν το κανάλι. Υπάρχουν και άλλα sms που δείχνουν τη φορτικότητα, αλλά ο κ. Καλογρίτσας δεν επιθυμεί να τα δείξουμε» τόνισε ο κ. Λοβέδρος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δυο κατηγορούμενων σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο sms που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικασίας.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα ανέφεραν ότι ο εντολέας τους «ούτε τότε είχε πτωχεύσει ,ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι . Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά συνήγοροι τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα . Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη ,τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας σε σχέση με το SMS , που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντα του , δηλαδή παραβίασε το νόμο και το Σύνταγμα».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού σε δήλωση του υπογράμμισε: «Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από την υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Άρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας.»

«Είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν»

Στο βήμα του μάρτυρα του Ειδικού Δικαστηρίου ανέβηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η ΤτΕ την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών είχε προχωρήσει στον έλεγχο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών μεταξύ των οποίων και της ATTIKA BANK που είχε χορηγήσει δάνεια στον Χρ. Καλογρίτσα. Επίσης, είχε ελεγχθεί, μετά από σχετικό αίτημα ειδικής επιτροπής της Βουλής και η εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προσκομίσει η πλευρά του επιχειρηματία για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

«Η πορεία των χρημάτων ήταν νομότυπη μέχρι και τη στιγμή που επεστράφη η εγγυητική, όταν απεβλήθη η εταιρεία Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό. Οι όροι, ωστόσο, της συμφωνίας περί υπεργολαβίας δεν τηρήθηκαν» υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας εξήγησε πως στο πόρισμα της ΤτΕ αναφέρθηκε σε «ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σαν σχέση με την τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα».

Όταν ο κ. Στουρνάρας κλήθηκε να απαντήσει πόσο επηρέασαν την τράπεζα τα δάνεια στην εταιρείας «Τοξότης», συμφερόντων του κατηγορούμενου επιχειρηματία, απάντησε πως «δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά». «Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος» κατέθεσε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε «Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Πρόεδρος: Πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47εκ ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν έφεραν μεγάλες εξασφαλίσεις, έργα που είχε εξασφαλίσει ίσως… εμάς ως ΤτΕ μας δημιούργησε ερωτηματικά.

Πρόεδρος: Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκ ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;

Μάρτυρας: Θα ήταν τραγικό λάθος αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

Πρόεδρος: ξέρετε αν ο όμιλος Καλογρίτσα μετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με Δανειοδοτήσεις;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν παράνομο αλλά παράτυπο. Τώρα είναι παράνομο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως οι αδελφοί Χούρι δεν θα προσέλθουν την Παρασκευή για να καταθέσουν καθώς ο ένας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται εκτός Ελλάδος, μεταξύ Αγγλίας και Ελβετίας.