Αυτό είναι το τεστ που αν το περάσεις, προσλαμβάνεσαι

Αυτό είναι το τεστ που αν το περάσεις, προσλαμβάνεσαι

Τι κάνουν συχνά οι εργοδότες στις συνεντεύξεις για δουλειά

Με τα βιογραφικά να φτάνουν κατά χιλιάδες στα γραφεία των κορυφαίων εταιρειών του πλανήτη, είναι λογικό πως οι εργοδότες έχουν δύσκολη δουλειά στο να επιλέξουν το ιδανικότερο στέλεχος για κάποια νέα θέση. Μπορεί η εκπαίδευση και οι ικανότητες πολλών υποψηφίων να τους καλύπτουν, όμως θα πρέπει να κοιτάξουν κι άλλα πράγματα πριν πάρουν την τελική τους απόφαση.

Όπως ακριβώς ο Steve Jobs επέλεγε πάντα κάποιο νέο συνεργάτη του αφού πρώτα περνούσε το τεστ της μπίρας, έτσι κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη άλλων εταιρειών έχουν τη δική τους μέθοδο. Το τεστ του καφέ δημιουργήθηκε από έναν πρώην διευθυντή της εταιρείας τεχνολογίας, Xero, τον Trent Innes.

Στην προσπάθειά του να ξεχωρήσει τον κατάλληλο υποψήφιο λοιπόν, εφηύρε ένα πολύ απλό τρικ, το οποίο όμως δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα ενός ατόμου. Στο τεστ του καφέ ο εργοδότης αφού γνωρίσει τον υποψήφιο, τον πηγαίνει μια βόλτα από την κουζίνα της εταιρείας. Εκεί του βάζει να πιει καφέ σε μια κούπα και στη συνέχεια παρατηρεί αν θα πλύνει το ποτήρι του αφού τελειώσει τον καφέ του. Αν το αφήσει βρώμικο στο νεροχύτη, τότε θα απορριφθεί από τη δουλειά, όσο καλό βιογραφικό κι αν έχει.

Όπως είχε εξηγήσει ο Trent Innes στο podcast του The Ventures το 2019: «Μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες, μπορείτε να αποκτήσετε γνώση και εμπειρία, αλλά στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από τη στάση και τη συμπεριφορά σας στον εργασιακό χώρο».