Καθαρά Δευτέρα 2023: Το παράδοξο με την αργία και η Τσικνοπέμπτη

Καθαρά Δευτέρα 2023: Το παράδοξο με την αργία και η Τσικνοπέμπτη

Πότε πέφτει, τι ισχύει με την αργία

Ανοίγει αύριο το τριώδιο και μαζί του φέρνει και την παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2023.

Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα φέτος στις 5 Φεβρουαρίου. Η Τσικνοπέμπτη πέφτει την πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου.

Έτσι, στις 16 Φεβρουαρίου θα αναβιώσουν τα έθιμα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα που φέτος θα γιορταστεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Το παράδοξο με την Καθαρά Δευτέρα είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μη επίσημες αργίες -όπως του Αγίου Πνεύματος- είναι καθιερωμένη και τα πάντα λειτουργούν όπως πχ Δεκαπενταύγουστο ή ανήμερα Χριστουγέννων που είναι στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.