Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Πρόστιμο 50.000 στην εταιρεία Intellexa από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Πρόστιμο 50.000 στην εταιρεία Intellexa από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Την καλεί να παραδώσει άμεσα στοιχεία από την έναρξη λειτουργίας της

Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επιβάλλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην εταιρεία Intellexa Α.Ε. ενώ παράλληλα την καλεί να παραδώσει άμεσα στοιχεία από την έναρξη λειτουργίας της στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση που συνδέεται με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, η Αρχή  «δίνει εντολή στην Intellexa Α.Ε. και επιβάλλει την άμεση  παράδοση στην Αρχή των εξής στοιχείων α) τιμολόγια και αποδείξεις (καθώς και δηλώσεις πελατών-προμηθευτών) από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας έως και σήμερα –εκτός από αυτά που έχει ήδη παράσχει στην Αρχή η Interlog A.E., β) όλες τις πληροφορίες που απεστάλησαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και γ) όλα τα συμβόλαια της εταιρείας με οποιαδήποτε εταιρεία και τα οποία σχετίζονται με παραγωγή, κατασκευή, προσαρμογή ή επεξεργασία με οποιοδήποτε τρόπο λογισμικού ή υλικού, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με τις εταιρείες Intellexa BVI και Intellexa Ireland.

Η Αρχή διαπιστώνει καθυστέρηση των εκπροσώπων της εταιρείας να συνδράμει στο έργο της προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφαση της Αρχής (2/2023), η οποία έχει συλλέξει στοιχεία από φορείς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ιούλιο του 2022 διερευνά περιπτώσεις εγκατάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών (κατασκοπευτικό λογισμικό), με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή στο πλαίσιο του διοικητικού ελέγχου έχει πραγματοποιήσει  έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό.

Με την απόφαση διαπιστώνεται ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της, συνεπώς παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή.