Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: Μικρή η διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη – Σε εξέλιξη η δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο

Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: Μικρή η διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη – Σε εξέλιξη η δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο

Τι συμβαίνει με Θήβα και Εύβοια - Τα πορίσματα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεκλήθη απόψε έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του προέδρου του ΟΑΣΠ και προέδρου της Επιτροπής, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

1. Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

2. Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.

Στους πολίτες της Λέσβου συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)