Τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύμα οικοδόμο στο κέντρο της Αθήνας

Τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύμα οικοδόμο στο κέντρο της Αθήνας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας

Τραγωδία με νεκρό έναν οικοδόμος αλβανικής καταγωγής σημειώθηκε σήμερα σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου, με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας να αναφέρει, πως οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κομμάτι μπετόν που έπεσε στο κεφάλι του άτυχου εργαζόμενου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια και τη στήριξή μας στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους του συναδέλφου μας Ελτιόν Γκίκα, που έχασε σήμερα τη ζωή του πηγαίνοντας για το μεροκάματο στο εργοτάξιο κατασκευής κτιρίου της ΕΧΙΝΟΣ, που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, επί της οδού Ομήρου και Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας.

Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, βρέθηκε εκεί αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας μας, όπου διαπιστώθηκε η έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, εάν τα φρεάτια του ασανσέρ ήταν πλήρως κλειστά, εφόσον σε αυτό το σημείο ρίχνονται τα μπάζα από τους πάνω ορόφους και καταλήγουν στο ισόγειο, ενώ το χωνί που υπάρχει στον 8ο όροφο, φτάνει μέχρι τον 4ο.

Είναι ξεκάθαρο, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις θανατηφόρων δυστυχημάτων, ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος για τους εργοδότες, μπορεί ακόμη και να δημιουργούν καθυστέρηση στις εργασίες, γι’ αυτό και δεν τηρούνται όπως οφείλεται, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται εξαντλητικά ωράρια, πολλές φορές 7ήμερη εργασία, με μόνο στόχο να πιαστούν τα χρονοδιαγράμματα και να παραδοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το έργο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της "ανάπτυξης" για την οποία καμαρώνουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από τη μία αυξήσεις των κερδών για τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους μεγαλοεργολάβους και από την άλλη νεκροί και τσακισμένοι εργάτες, ένας εργασιακός μεσαίωνας, με εισοδήματα που έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω εδώ και 15 χρόνια. Οι όποιες αυξήσεις, πάρθηκαν με τον δικό μας συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, με τη δική μας μαχητική διεκδίκηση».