Γιατρός συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες στο όνομα ασφαλισμένου εν αγνοία του

Γιατρός συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες στο όνομα ασφαλισμένου εν αγνοία του

Τι αναφέρει στο πόρισμά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας - Στον εισαγγελέα η υπόθεση

Γιατρός συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες στο όνομα ασφαλισμένου και μάλιστα συναδέλφου του, στο όνομά του, εν αγνοία του, σύμφωνα με τους ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση της ΕΑΔ, από τις εν λόγω συνταγές εκτελέστηκαν οι 28 και μάλιστα οι περισσότερες σε φαρμακεία δίπλα στο σπίτι του γιατρού που τις υπέγραψε. Συγκεκριμένα η ΕΑΔ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, τον Δεκέμβριο του 2022 διενήργησε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας ιδιώτη ιατρού, αναφορικά με συνταγογράφηση εν αγνοία του, φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Ο έλεγχος εστιάστηκε α) στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και β) στην εξέταση προσώπων και συγκεκριμένα του καταγγέλλοντος και των φαρμακοποιών στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές. Κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκαν τα εξής:

- Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είχαν καταχωριστεί συνολικά τριάντα μία (31) συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος εν αγνοία του, εκ των οποίων είχαν εκτελεστεί οι είκοσι οκτώ (28) συνταγές.
- Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.
- Η ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε πραγματοποιηθεί από ιατρό, ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός ιατρός, ιατρικής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, σε μονάδα υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
- Κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών από τα φαρμακεία, δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα που αφορούσαν στην ταυτοποίηση του/της ασθενή για τον/την οποία έχει καταχωριστεί ηλεκτρονική συνταγή.
- Οι εν λόγω συνταγές εκτελέστηκαν σε ποσοστό 96,4% σε φαρμακεία πλησίον της οικείας του ιατρού.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε στον ΕΟΠΥΥ και στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για ενέργειες αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τις δικλίδες ασφαλείας κατά την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών ναρκωτικών ουσιών και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων.