Βασιλακόπουλος: Να φερθούμε σαν λογικοί άνθρωποι με τα φάρμακα – Τι συμβαίνει με την Κίνα

Βασιλακόπουλος: Να φερθούμε σαν λογικοί άνθρωποι με τα φάρμακα – Τι συμβαίνει με την Κίνα

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού, για το αντιγριπικό και του κορονοϊού»

Μεγάλη είναι η ανησυχία για όσα συμβαίνουν με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού με την Κίνα.

«Μας έλεγαν ότι έχουν 5.000 κρούσματα τη μέρα, κανείς δεν το πίστευε, κάτι δεν πάει καλά. Χθες παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλο.

Όπως είπε τα εμβόλια που έγιναν στην Κίνα ήταν παλιάς τεχνολογίας και είναι λιγότερα αποτελεσματικά από τα εμβόλια που κάναμε στην Ελλάδα.

«Οι Κινέζοι είναι ουσιαστικά χωρίς ανοσία» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι το πρόβλημα είναι διπλό: «Προφανώς θα έρθουν στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές πληροφορίες για το ποια είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Κίνα. Είναι σημαντικό να τεστάρουμε ποια στελέχη κουβαλάει αυτός που είναι θετικός».

«Το εμβόλιο που έχουμε τώρα πιάνει όλα τα υποστελέχη της Όμικρον 5, έχουμε 10.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα, είναι πολύ μικρό νούμερο». Η γρίπη είναι πιο συχνή, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε 10 εβδομάδες έχουμε χάσει 3 Έλληνες από την γρίπη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού, για το αντιγριπικό και του κορονοϊού».

Για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Να φερθούμε σαν λογικοί άνθρωποι, δεν πρέπει να αγοράζουμε φάρμακα που δεν θέλουν συνταγογράφηση για να κάνουμε απόθεμα στο σπίτι. Αν πάμε σε ένα φαρμακείο και είναι γνωστός μας ο φαρμακοποιός ας μην πάρουμε πέντε σιρόπια, ας πάρουμε ένα, να βρει να αγοράσει και ο άλλος».