Μαγιορκίνης: Γιατί υπάρχει έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα – Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

Μαγιορκίνης: Γιατί υπάρχει έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα – Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

«Βλέπουμε μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις της γρίπης»

«Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική zero Covid με αυστηρούς περιορισμούς, έκανε συνέχεια lockdown, κάνανε πολλά τεστ με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία ή γενικά να πούμε η υβριδική ανοσία, ο συνδυασμός ανοσίας δηλαδή από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό να μην είναι σε καλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια από τη στιγμή που αναστρέψανε τα μέτρα ο ιός να αρχίζει να εξαπλώνεται όπως εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου, πιο γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υβριδική ανοσία και αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια μεγάλη έξαρση αυτή τη στιγμή στην Κίνα» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Να έχουμε και στο μυαλό μας ότι ο κόσμος είναι 8 δισεκατομμύρια. Οι Κινέζοι είναι γύρω στο 1,5 στα υπόλοιπα 6,5 δισ. δεν υπάρχουν περιορισμοί και ο ιός κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν έχουμε στόχο για εκρίζωση. Δεν το βλέπουμε. Άρα λοιπόν εγώ δεν διαβλέπω κάποιο κίνδυνο ιδιαίτερο από αυτή την κίνηση» σημείωσε.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι οι κυρίαρχες μεταλλάξεις στην Κίνα βρίσκονται και στην Ευρώπη και αντίστοιχα και στην Αμερική και πρόσθεσε ότι «δεν φαίνεται λοιπόν η έξαρση αυτή τη στιγμή που υπάρχει στην Κίνα να συνοδεύεται από μια μετάλλαξη που δεν κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο».

«Ποτέ δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές βγήκαν δεν μπορέσαμε να τις προβλέψουμε, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο σε όλες αυτές τις μεταλλάξεις: δεν σχετίστηκαν με έξαρση τέτοιου τύπου. Οι μεταλλάξεις αυτές ήρθαν από χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους. Είναι δηλαδή ιδιαίτερα περιστατικά τα οποία δεν μπορούμε ούτε να τα προβλέψουμε και δεν σχετίζονται με τη μαζική εξάπλωση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Βλέπουμε μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις της γρίπης»

«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε δει στην προ Covid εποχή γιατί τα δύο χρόνια που είχαμε Covid δεν υπήρχε κυκλοφορία της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει να δούμε πόσο πιθανό είναι αυτό να δημιουργήσει μια πίεση στο σύστημα υγείας. Καταρχήν έχουμε ένα σύστημα υγείας πολύ πιο προετοιμασμένο από προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουμε αναμονές για ΜΕΘ ενώ άλλες χρονιές υπήρχαν αναμονές για τις ΜΕΘ, για τη γρίπη. Δεν διαφαίνεται λοιπόν μια πίεση για το σύστημα υγείας, η οποία αυτό που αφορά και τον γενικό κόσμο είναι να χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα. Άρα μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά. Έχουμε δει πως κινήθηκε στην Αυστραλία, στο νότιο ημισφαίριο να θυμίσω ότι ο χειμώνας είναι ήταν το καλοκαίρι και είδαν ότι ήρθε η γρίπη δύο μήνες νωρίτερα. Είχαν μία από τις πιο έντονες γρίπες που έχουν ζήσει, αλλά ήταν πλήρως διαχειρίσιμη γιατί πλέον τα συστήματα υγείας έχουν ετοιμαστεί και εξοπλιστεί καλά».

Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

«Εγώ θα επικεντρωθώ πάλι στις πάντα, στις ευάλωτες ομάδες. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο για την Covid, όχι μόνο για τη γρίπη γιατί υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να τους χτυπήσουν. Για την Covid τώρα έχουμε καταπληκτικές θεραπείες για τους άλλους δεν έχουμε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατευτούμε για όλους τους άλλους αναπνευστικού ιούς, να προσέξουν όσοι είναι ευάλωτοι και ανοσοκατεσταλμένοι να χρησιμοποιούν τη μάσκα και όσοι δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο να πάνε να το κάνουν ακόμα και τώρα».