«Πολύ πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα μια πολική βόμβα» – Ο Ευθύμιος Λέκκας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

«Πολύ πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα μια πολική βόμβα» – Ο Ευθύμιος Λέκκας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

«Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας, υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό θα το δούμε να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα»

Για την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη αυτήν την περίοδο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εκτίμησε ότι «είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και στην Ελλάδα μια πολική βόμβα».

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα, τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον 100 χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Μιλώντας για τις ακραίες εναλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολική βόμβα και στη χώρα μας. «Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας, υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό θα το δούμε να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει εμείς να κάνουμε ως χώρα, είναι να προσαρμοστούμε γι’ αυτές τις καταστάσεις, που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό, είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλες αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», υποστήριξε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «όταν σε μια περιοχή μπορεί να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή μικρές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη είναι πιθανόν να εμφανίζονται εντελώς αντίθετα φαινόμενα για να διατηρείται η ισορροπία συνολικά στο σύστημα της ατμόσφαιρας, εκεί όπου εξελίσσονται τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα».