Ειδικό Δικαστήριο: Η εικονική σύμβαση και η κατάθεση του Δήμου Βερύκιου

Ειδικό Δικαστήριο: Η εικονική σύμβαση και η κατάθεση του Δήμου Βερύκιου

Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον Χρήστο Καλογρίτσα "εθνικό παίκτη" και εξήγησε πως «με όλες τις κυβερνήσεις όποια πέτρα να σηκώσεις τον Καλογρίτσα θα δεις».

Η πολυσυζητημένη σύμβαση μεταξύ της CCC και της «Τοξότης» βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο του μηχανολόγου-μηχανικού Γιώργου Μπασιά όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας , για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ο μάρτυρας, , ο οποίος την επίμαχη περιόδο ήταν υψηλόβαθμο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της κατασκευαστικής, συμφερόντων Καλογρίτσα, περιέγραψε πως ενημερώθηκε για την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δυο πλευρές σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ένα έργο 500 εκατομμυρίων για το οποίο του «έδωσαν ένα μονοσέλιδο».

«Τους είπα "μόνο μια σελίδα;" Μου είπαν ότι είναι μια εικονική προσφορά. Είχε έντεκα τομείς εργασιών. Μου έκαναν παράκληση να το υποβάλω άμεσα και στις 20 Σεπτεμβρίου τους έστειλα μισή σελίδα προσφορά 262 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δοθεί κανένα άλλο χαρτί πλην αυτού του μονοσέλιδου που να αφορά το έργο.» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος εκτίμησε πως «κανονικά σε ένα τέτοιο έργο η προσφορά είναι πολυσέλιδη, δεν κουβαλιέται και σε σχεδόν μισό μήνα είναι αδύνατον να συνταχθεί. Συνήθως τέσσερις μήνες χρειάζονται για τέτοιες προσφορές».

Ο κ. Μπασιάς δέχτηκε σειρά επίμονων ερωτήσεων από την εισαγγελέα, Όλγα Σμυρλή για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και το ρόλο του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

«Τον Νίκο Παππά τον έχω δει αρκετές φορές στα γραφεία μας, κυκλοφορούσε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ερχόταν. Ξέρω για τις επαφές και για την προσπάθεια να πάρει μέρος στις τηλεοπτικές άδειες» κατέθεσε και συνέχισε «Ξέρω ότι συνεργαζόταν ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό».

Εισαγγελέας: Δηλαδή τι εννοείτε «συνεργασία»;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν ποτέ παρών σε συναντήσεις τους. Ξέρω μόνο ότι ήταν πολλές και στα γραφεία μας και εκτός. Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα.

Εισαγγελέας: Πώς συμπεραίνετε ότι συνεργάζονταν;

Μάρτυρας: Είναι δική μου αντίληψη, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου και από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο του διαγωνισμού. Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω. Μπορώ να έχω προσωπική κρίση και άποψη.

Εισαγγελέας: Θέλουμε να μας πείτε πραγματικά γεγονότα.

Μάρτυρας: Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαν πολλές συνεργασίες στα γραφεία μας την περίοδο που διαδραματίζονταν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ένιωσε αδιαθεσία και το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει για λίγα λεπτά μέχρι να συνέλθει.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του Άλφα Δήμος Βερύκιος, ο οποίος ρωτήθηκε τι γνωρίζει για τη συνάντηση του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού αλλά και για το ρόλο του Νίκου Παππά.

«Ο Καλογρίτσας είχε την άδεια. Κανένας δεν ήθελε να κλείσει ο Άλφα. Η τότε κυβέρνηση διαισθανόταν το πολιτικό κόστος και ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα έτοιμο κανάλι. Πίστευαν ότι ήταν "ψόφιος" επιχειρηματίας λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα μπορούσαν να του πάρουν το κανάλι» απάντησε ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση της προέδρου, Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα . Ο μάρτυρας , μάλιστα, έκανε λόγο για ένα νόμο «έκτρωμα, με πολλές αδικίες » για τον οποίο «χτυπάει το κεφάλι του ο ΣΥΡΙΖΑ» και πιθανότατα « έχει μετανιώσει ο τότε υπουργός Ν.Παππάς»

Πρόεδρος: Με δεδομένο ότι ο Κοντομηνάς ήταν εκτός διαγωνισμού, υπάρχει περίπτωση να ζήτησε από τον Ν. Παππά να βρουν λύση;

Μάρτυρας: Μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς με τον Παππά. Με τον Τσίπρα είχε μιλήσει, με άλλους υπουργούς είχε μιλήσει με τον Παππά μπροστά μου δεν ειχε μιλήσει ποτέ. Και δεν του χρωστώ, ξέρω ότι είχε ζητήσει ο Παππάς την απόλυσή μου. Αλλά δεν χρειάζεται να τον τιμωρήσω εγώ τον Παππά, τον τιμώρησαν οι ίδιοι. Πέντε χρόνια δεν τον έχουν αφήσει να βγει στην τηλεόραση Τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους. Όσο για το Ν. Παππά, υποστήριξε πως ήταν ο μόνος από όλους τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο δεν μιλούσε ο Δημ. Κοντομηνάς καθώς «τον περιφρονούσε».

Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον Χρήστο Καλογρίτσα "εθνικό παίκτη" και εξήγησε πως «με όλες τις κυβερνήσεις όποια πέτρα να σηκώσεις τον Καλογρίτσα θα δεις».

Σε δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος αναφέρει:

«Ακόμα δύο μάρτυρες, ο δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά, κ. Δήμος Βερύκιος και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοξότης Α.Ε., κ. Γιώργος Μπασιάς, δεν είδαν και δεν άκουσαν τον Νίκο Παππά στην προσπάθεια τού κ. Χρήστου Καλογρίτσα να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια και να αποκτήσει κανάλι.

Ο κ. Βερύκιος επεσήμανε ότι:

-«Δεν είδα ποτέ τον Παππά στον Alpha. Δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς μαζί του. Τον μισούσε (σ.σ.: λόγω του διαγωνισμού), τον είχε κάνει εχθρό».

-«Δεν έχω ούτε ένα στοιχείο κατά του Ν. Παππά για να του τη “ρίξετε”».

-«Το ραντεβού Κοντομηνά - Καλογρίτσα κλείστηκε μετά από επικοινωνία των δύο. Ο Καλογρίτσας τηλεφώνησε πρώτος».

-«Μετά το ραντεβού, ο Κοντομηνάς μού είπε: Τελικά, ο Καλογρίτσας δεν είναι “δικός” τους (σ.σ.: της τότε κυβέρνησης)».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του κ. Δήμου Βερύκιου για τη «στοχοποίηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, του Ν. Παππά. Όπως κατέθεσε:

-«Στη στρατηγική μας να ρίξουμε τον διαγωνισμό, έπρεπε -για να εικονοποιήσουμε την οργή- να στοχοποιήσουμε τον Παππά».

Παρακαλούμε περιμένετε ...