Μάτι: «Η κόρη μου δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά στο τζάκι»

Μάτι: «Η κόρη μου δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά στο τζάκι»

Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς ζητώντας από το δικαστήριο δικαίωση της μνήμης τους

Η οργή των συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν στο Μάτι ξεχειλίζει, την ώρα που από ότι βήμα του μάρτυρα ζητούν από το δικαστήριο δικαίωση της μνήμης τους.

Η νεαρή Αγγελικη Γαβάκη έχασε τη μητέρα της στο Μάτι, ήταν 46 ετών και η σορός της βρέθηκε λίγα μέτρα από το σπίτι τους. «Τη χτύπησε το θερμικό κύμα στη γωνία του σπιτιού. Τη χτύπησε η φωτιά, δεν πρόλαβε… Ήταν 46 ετών, νεότατη, θα μπορούσε να τρέξει, αν είχε ειδοποιηθεί», είπε η μάρτυρας έντονα φορτισμένη και συνέχισε «στη γωνία του σπιτιού ήταν το πτώμα της, δεν είχε προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της…».

Η μάρτυρας υπογράμμισε το γεγονός ότι η μητέρα της δεν είχε καμία βοήθεια και σημείωσε πως το σπιτι τους απείχε 10 λεπτά από τη θάλασσα. «Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει… Γιατί δεν τους είπε κανείς τίποτα; Γιατί δεν ενημέρωσε κανείς; Ένα τέταρτο νωρίτερα να είχε ενημερωθεί και θα είχε γλιτώσει και χάθηκε έτσι μια ζωή και πόσες άλλες…» ανέφερε και απευθυνόμενη στους δικαστές είπε: «Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, ήταν άδικο να πεθάνει με αυτό τον τρόπο. Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό … Δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι».

«Οι ψαράδες μας έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς»

Ο Δημοσθένης Βονικόπουλος έχασε τον αδερφό του στις φλόγες, ενώ κινδύνευσε και η οικογένεια του. Καταθέτοντας στο δικαστήριο περιέγραψε τις ώρες αγωνίας που έζησε όταν τον αναζητούσαν. «Τον αναζητήσαμε σε νοσοκομεία», αλλά ο αδελφός του είχε πνιγεί. Τη φρίκη έζησε και η σύζυγος του με την κόρη τους, οι οποίες σώθηκαν από θαύμα, καθώς η φωτιά έφτασε έξω από το σπίτι τους.

«Οι ψαράδες μας έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς. Περισυνέλεξαν την κόρη μου. Πήγα να τους ευχαριστήσω και δεν δέχθηκαν ούτε ένα συμβολικό αντίτιμο» είπε συγκινημένος και συνέχισε λέγοντας πως η κόρη του έχει ψυχολογικά προβλήματα. «Την αναστένουμε βήμα-βήμα» είπε κλαίγοντας και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι».

«Δεν ήθελε να είναι εδώ μάρτυρας, ούτε εμείς. Η γυναίκα μου ήταν από τους τελευταίους που έφυγε από την παραλία και είδε τα μύρια όσα. Έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος, να έχει φύγει εγκαίρως, να υπήρχε μια οργάνωση. Ούτε καμπάνες, ούτε σειρήνες, έγιναν λάθη, δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος» κατέθεσε ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα η σύζυγος του Ελένη Κουτσίκου.

Η μάρτυρας είπε πως αναζητούσε μέσα στον πανικό το παιδί της.  «Μπήκα στη θάλασσα και άρχισα να ψάχνω το παιδί μου. Να φωνάζω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορούσα να το βρω.Με πήρε το κύμα μέσα» είπε και συνέχισε: «Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Πεντακόσια άτομα ήταν εκεί… Κολυμπούσα τέσσερις ώρες. Όταν βγήκα στην ακτή, μας πήρε το θερμικό κύμα και μας έκαιγε τα μαλλιά. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, μαυρίσαμε. Δυστυχώς ζήσαμε τραγικές καταστάσεις».

Η γυναίκα περίγραψε εικόνες αποκάλυψης όταν βγήκαν στην ακτή ενώ συνέχισε να ψάχνει το παιδί της. «Καίγονταν πενήντα αυτοκίνητα. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μπήκα στη θάλασσα και συνέχισα να ψάχνω την κόρη μου. Ο κουνιάδος μου εκ των υστέρων έμαθα, ότι τον πήρε το κύμα και πνίγηκε». Το παιδί της, όπως είπε, «βγήκε από τη άλλη πλευρά». «Κολυμπούσε τρεις-τέσσερις ώρες. Πυροσβεστική, αστυνομία, περιφέρεια δεν υπήρχε. Δήμος πουθενά, ενημέρωση καμία. Ο κόσμος πανικόβλητος. Κολυμπούσανε και βγαίναμε λίγο έξω να αναζητάμε τους ανθρώπους μας. Υπήρχαν καμένοι που κολυμπούσαν... Όταν βγήκαμε στην Ραφήνα, δεν υπήρχε ούτε ένα λεωφορείο. Προσπαθούσαμε ο ένας με τον άλλον. Δεν είχα τίποτα μαζί μου... Με έψαξε και με βρήκε μια ξαδέλφη μου η οποία επέστρεφε από την Τήνο».

Συγκλονιστική ήταν η αναφορά της στον παραπληγικό κουνιάδο της που παγιδεύτηκε, καθώς η γυναίκα που τον βοηθούσε, δεν κατάφερε να τον μεταφέρει στη θάλασσα. «Τον άφησε η οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι πάνω σε ένα βρεγμένο σεντόνι. Η φωτιά πέρασε από πάνω του, κάηκε το χέρι του. Έζησε έξι μήνες... Υπήρχαν άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν μέσα από τις φωτιές, αλλά η αστυνομία πουθενά. Ψάξαμε για τον κουνιάδο μου δεν τον βρήκαμε. Οι αρχές ήταν απούσες...» κατέθεσε η μάρτυρας, η οποία τόνισε πως ήταν ο γιος του, ο οποίος παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο του.

Μαρία Ζαχαροπούλου