Μητέρες δολοφονημένων, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Μητέρες δολοφονημένων, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ συγκλόνισαν οι μητέρες της Ελένης Τοπαλούδη, της Ντόρας Ζαχαριά, της Ερατούς Μανωλακέλλη και της Σοφίας Σαββίδου

Το μήνυμα «Σπάστε τη σιωπή» κυριάρχησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία και ΜΜΕ». Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες και καλλιτέχνες ανέδειξαν το πρόβλημα, προσπάθησαν να φωτίσουν σκοτεινές πτυχές και πρότειναν λύσεις. Οι πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες ακούστηκαν από τις τέσσερις μητέρες θυμάτων γυναικοκτονίας, της Ελένης Τοπαλούδη, της Ντόρας Ζαχαριά, της Ερατούς Μανωλακέλλη, και της Σοφίας Σαββίδου.

Παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Ντομινίκ Πρενταλιέ εκπροσωπώντας περισσότερους από 600.000 δημοσιογράφους από 146 χώρες που κήρυξε την έναρξη της ημερίδας.

Ο στόχος της διοργάνωσης από την ΕΣΗΕΑ ήταν πέρα από την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το φλέγον ζήτημα, ο δημοσιογραφικός κόσμος να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών και παραγόντων για την αναγνώριση του ειδικού βάρους και των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Ελληνίδων.

Η κυρία Πρενταλιέ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ και τόνισε ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο, και ως γυναίκες και ως δημοσιογράφοι, ενώ ανέφερε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 παγκοσμίως, αποδείχτηκε ότι ασκούνται ψυχολογική βία και άλλες μορφές βίας σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών (σχεδόν μία στις δύο) με αποτέλεσμα να βλάπτεται πολύ σοβαρά η πολυφωνία. «Αυτές οι πράξεις δεν έχουν μόνο στόχο να σιωπήσουν τις γυναίκες στα ΜΜΕ, αλλά και να κρύψουν την αλήθεια και να στερήσουν από το κοινό την πληροφορία, αποδυναμώνοντας τον πλουραλισμό και συνεπώς το δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Πρενταλιέ.

«Στόχος μας είναι να διασώσουμε όσες περισσότερες γυναίκες μπορούμε. Και μόνο σπάζοντας τη σιωπή μπορούμε να το κάνουμε, όλες μαζί ενωμένες» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά που λέμε αλλά να κοιτάξουμε και τι κάνουμε. «Ας βάλουμε ένα λιθαράκι σήμερα, ας αλλάξει κάτι, ας το προσπαθήσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε», τόνισε κυρία Αρμουτίδου. «Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη ενώνει τη φωνή της με τη φωνή τής κάθε οικογένειας αδικοχαμένου παιδιού. Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων των συνανθρώπων μας ενάντια σε κάθε μορφή βίας, καταπίεσης, αδικίας και φασισμού. Όλοι εμείς οι χαροκαμένοι γονείς θεωρούμε αδιανόητο να μην πρωτοστατούμε και να μην συμμετέχουμε όσο και όπως μπορούμε σε κάθε φορέα, θεσμό και στις δράσεις που αναπτύσσονται ενάντιες στις γυναικοκτονίες, στους βιασμούς, στην έμφυλη βία, στις παιδοκτονίες, που έχουν ως φυσικό επακόλουθο την οικογενιοκτονία. Ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς ως γονείς πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται το άλλο φύλο, να σέβονται το ”όχι”, να σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε», σημείωσε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. Ανάμεσα σε αυτά που υποστήριξε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν είναι τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια για τους δράστες, να υπάρχει δωρεάν νομική εκπροσώπηση για τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι πρέπει να δράσουμε ενεργά και να σπάσουμε τη σιωπή αλλά, όπως είπε, θα χρειαστεί χρόνος για να διαλυθούν τα αρνητικά στερεότυπα, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, απευθυνόμενος στις μητέρες των αδικοχαμένων γυναικών και τον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη που βρέθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, είπε ότι σχεδόν δεν έχουμε κάνει τίποτα για εκείνους και ότι τώρα κάνουμε τα πρώτα βήματα. Επισήμανε ακόμα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές γιατί φέρνουν τους δημοσιογράφους κοντά στην κοινωνίας και έστειλε το εξής μήνυμα: «Σπάστε τη σιωπή κι εμείς θα είμαστε δίπλα σας».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε δραματοποιημένη έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ), ενώ παράλληλα προβάλλεται στους μεγάλους ιδιωτικούς και δημόσιους σταθμούς κοινωνικό μήνυμα με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή», στο οποίο συμμετέχουν παρουσιάστριες των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών και υπάρχει αντίστοιχο μπάνερ σε αστικά λεωφορεία.