Γιάννης Διακογιάννης: Η φωνή που έγινε τραγούδι από τον Κηλαηδόνη πέρασε στην ιστορία – Πότε ήταν το τελευταίο του σπικάζ

Γιάννης Διακογιάννης: Η φωνή που έγινε τραγούδι από τον Κηλαηδόνη πέρασε στην ιστορία – Πότε ήταν το τελευταίο του σπικάζ

Η τελευταία κοινή τηλεοπτική εμφάνιση με τη θετή του κόρη Ρίκα Βαγιάνη

Στην ιστορία πέρασε σήμερα ο σπουδαίος αθλητικός δημοσιογράφος, Γιάννης Διακογιάννης, που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια.

Από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του. Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα, όπως και η πρώτη του σύζυγος.

Η φωνή του γαλλικής καταγωγής «Ζανό», σε συνδυασμό με αυτό το απαλό «σφύριγμα» στη γλώσσα , ενέπνευσε και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη να γράψει έναν ύμνο - εμβατήριο για το ποδόσφαιρο που είχε σαν τελικό αποδέκτη τον ίδιο.

«Πως μας ενώνει και πως μας δονεί, του Διακογιάννη η φωνή».

Γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα.

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Το τελευταίο του σπικάζ

Μετέδωσε με επιτυχία στο «Λεσκίρ» του Μπορντό, παρά το γεγονός πως η παρατεταμένη και μακρά απουσία του από το σπηκάζ φάνηκε σε ορισμένα σημεία του ματς , τον αγώνα Ιταλία - Χιλή 2-2 αποδεικνύοντας πως παρά την χρόνια απραξία και το βεβαρημένο της υγείας του, παρέμενε ο κορυφαίος Έλληνας sportcaster.

H καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε, καθ΄όλη τη διάρκεια του β΄ημιχρόνου, σε συνδυασμό με τον υγρό, κρύο αέρα και την κακή υποδομή των δημοσιογραφικών θεωρείων, που άφηνε ακάλυπτους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επηρέασαν σε αρνητικό βαθμό την υγεία του, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του ματς να εμφανίσει υψηλό πυρετό και να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Πανεπιστημιακή κλινική του Μπορντό.

Η διάγνωση ήταν ωτίτιδα βαριάς μορφής, με συνοδεία έρπη στο αυτί και μηνιγγίτιδα πρώτου βαθμού , αποτέλεσμα ευάλωτου οργανισμού στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Ο δημοφιλής sportcaster έχασε, φυσικά , όλο το Μουντιάλ, αφού προείχε η αποκατάσταση της υγείας του.

Η τελευταία κοινή τηλεοπτική εμφάνιση με την κόρη του Ρίκα Βαγιάνη

Ήταν Ιούλιος του 2014, όταν ο μεγάλος αθλητικογράφος Γιάννης Διακογιάννης εμφανιζόταν στην εκπομπή της ΕΡΤ (τότε ΝΕΡΙΤ) μαζί με την θετή του και αγαπημένη του κόρη Ρίκα Βαγιάνη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, τον Αύγουστο του 2018 από καρκίνο.

Στις 12 Ιουλίου 2014 φιλοξενήθηκαν οι δυο τους στην εκπομπή «Πάντα ν’ ανταμώνουμε», σε μια από τις τελευταίες τους αν όχι την τελευταία τους κοινή τηλεοπτική εμφάνιση.