Θεσπρωτία: Πλημμύρισε ο κάμπος Φιλιατών από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά

Θεσπρωτία: Πλημμύρισε ο κάμπος Φιλιατών από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά

Αποκλείστηκαν τρεις οικισμοί από τον τεράστιο όγκο νερού, ενώ 22.000 στρέματα μετατράπηκαν σε λίμνη

Αποκλεισμένοι βρίσκονται οι οικισμοί Σμπόκια, Άγιος Αρσένιος και Κυπάρισσος στη Θεσπρωτία, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

Όοπως αναφέρει το thespro.gr, κατά τη διάρκεια της νύχτας το ποτάμι που βρίσκονταν σε οριακό σημείο ολόκληρη την Κυριακή εξαιτίας των μεγάλων όγκων νερού που έφερε η κακοκαιρία Gaia, υπερχείλισε στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών. Αποκλείστηκαν οι τρεις οικισμοί, καθώς ο δρόμος και τα περίπου 15.000 στρέμματα κάμπου που τον περιβάλλουν, έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Άλλα 7.000 στέμματα έχουν πλημμυρίσει στη Βρυσέλλα και στην Κορύτιανη.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί των ΤΟΕΒ Βρυσέλλας, Σκάλας και Κορύτιανης, καθώς πέραν των άλλων καλλιεργειών, 22.000 δέντρα εσπεριδοειδών – κυρίως μανταρίνια Κλημεντίνες και Nova- βρίσκονται κάτω από τα νερά, με μόλις το 1/3 της παραγωγής να έχει συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα. Το χρόνιο πρόβλημα της υπερχείλισης του Καλαμά επιδεινώνει τα τελευταία χρόνια η νόσος των πλατάνων, καθώς στο φράγμα του Καλαμά, αλλά και κατά μήκος της κοίτης συγκεντρώνονται δεκάδες κορμοί νεκρών δέντρων.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας συνεργεία και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας προσπαθούν να απομακρύνουν τους κορμούς από το φράγμα.