Ισίδωρος Ντογιάκος: Ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ισίδωρος Ντογιάκος: Ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ετήσια Γ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Σε εγρήγορση κάλεσε να είναι οι συνάδελφοί του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους εισαγγελείς ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίτευξη της ταχύτητας εκδίκασης των υποθέσεων, στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και τόνισε, ότι αυτό που απαιτείται, είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως».

Ο κ. Ντογιάκος επισήμανε επίσης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ντογιάκος στις τηλεδίκες, στους ανεπαρκείς δικηγόρους των «τηλεπαραθυρων», αλλά και το θέμα των παράλληλων διαζεύξεων.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ "τηλεοπτικών δικών" και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές…. αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα. Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται "διάφοροι" και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Παρών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης ήταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του εισαγγελέα είναι κομβικός, όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής, διαδικασίας αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης». Και πρόσθεσε πως: «Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ευάγγελος Μπακέλας, μιλώντας για το πλαίσιο βελτίωσης της προσπάθειας επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο, όπως και στην έλλειψη δικαστικών αιθουσών. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει, ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.