Τα τζάκια οδήγησαν στην επιβάρυνση του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε επικίνδυνα επίπεδα

Τα τζάκια οδήγησαν στην επιβάρυνση του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε επικίνδυνα επίπεδα

«Είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας αύξησης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με την κίνηση των αυτοκινήτων»

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Nίκος Mιχαλόπουλος, λέγοντας ότι η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης που εντάθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης, οδήγησε στην επιβάρυνση του αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται το τελευταίο καιρό σε μεγάλα αστικά κέντρα, ο κ. Μιχαλόπουλος είπε, ότι όντως ξεκίνησε από την οικονομική κρίση το 2010. «Τα καύσιμα, όσο πιο στερεά είναι, δηλαδή και με ξύλο ή κάρβουνο, είναι πολύ πιο επικίνδυνα και λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με ένα καύσιμο, το οποίο είναι σε αέρια μορφή» είπε. Μιλώντας για την ατελή καύση που συμβαίνει στα τζάκια, είπε ότι εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όλες οι ενώσεις οι οποίες υπάρχουν στο ξύλο.

«Εκπέμπουν μία σειρά από ενώσεις, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα καρκινογόνες» επισήμανε ο ειδικός. «Στο ενεργειακό τζάκι εκπέμπουμε ό,τι είναι στην ατμόσφαιρα, ενώ στο ανοιχτό τζάκι ουσιαστικά έχουμε ένα μέρος από τις επιπτώσεις και εμείς», διευκρίνισε. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την καύση ξυλείας, το οποίο χαρακτήρισε ως τη χειρότερη μορφή καυσίμου.

Απαντώντας στο τι μπορεί να κάνει ο κόσμος, είπε ότι «υπάρχει η ανάγκη και υπάρχει και η μόδα. Η Αθήνα φουντώνει σε επίπεδα σωματιδίων τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές», πρόσθεσε ο ειδικός. Και όπως τόνισε, στην Αθήνα ενώ υπάρχουν άλλες ρυπογόνες πηγές, τα τζάκια είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας αύξησης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με την κίνηση των αυτοκινήτων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...