Σεισμός στην Εύβοια: Για πιθανότητα «ισχυρότερων δονήσεων» κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Εύβοια: Για πιθανότητα «ισχυρότερων δονήσεων» κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι

Ο φόβος κράτησε πολλούς κατοίκους ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας και πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα μετά τα 5 Ρίχτερ

Το άγνωστο ρήγμα στη νότια Εύβοια και οι δύο μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή Ζάρακες, προβληματίζουν τους επιστήμονες, με αναπάντητο το ερώτημα αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Δυστυχώς η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί, θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε με την υπόθεση, ότι υπάρχει και κάποια πιθανότατα να έχουμε ακόμη και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις το επόμενο διάστημα, γιατί η περιοχή που έχε επεκταθεί, είναι αρκετά μεγάλη», τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ: «Είναι ο κύριος σεισμός; Δε νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να το απαντήσει, έτσι όπως με επιπολαιότητα -θα έλεγα- ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν, ότι ο 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα "πονηρό" μέγεθος. Έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις, γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό».

«Είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς κοντά στο 5 και οι οποίοι έχουν ακολουθηθεί από μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθησή του για λίγα ακόμα 24ωρα», είπε από την πλευρά του ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στο νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου. «Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», κατέληξε καθησυχάζοντας ο κ. Λέκκας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 120 μετασεισμοί και οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, αλλά και εκείνα που έχουν υποστεί ρωγμές. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί μικροζημιές σε περίπου δέκα σπίτια, ενώ ανήσυχη είναι η διεύθυνση του νηπιαγωγείου του χωριού, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, εξαιτίας των ρωγμών που έχει υποστεί το κτίριο.

«Οι ρωγμές που έχουν γίνει, είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η προϊσταμένη νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, 11 μηχανικοί του οποίου έχουν μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσουν τα κτίρια.

Στους Ζάρακες και συγκεκριμένα στο νηπιαγωγείο, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου κάνουν ήδη αυτοψία. Ο φόβος κράτησε πολλούς κατοίκους ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με μαρτυρίες, το βράδυ βγήκαν όλοι στους δρόμους και πολλοί κοιμηθήκαν και στα αυτοκίνητα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...