Κρήτη: Θα δημιουργηθεί ίδρυμα «Μίκης Θεοδωράκης», όπως επιθυμούσε ο παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης

Κρήτη: Θα δημιουργηθεί ίδρυμα «Μίκης Θεοδωράκης», όπως επιθυμούσε ο παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης

Το εγχείρημα θα στηρίξει η Περιφέρεια του νησιού

Την δημιουργία ιδρύματος «Μίκη Θεοδωράκη» στην Κρήτη σύμφωνα με την επιθυμία του κορυφαίου συνθέτη, ανακοίνωσε σήμερα στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης και εντεταλμένος του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του βουλευτή Χανίων και προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλη Διγαλάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο εγχείρημα, με κοινό στόχο να συνεχιστεί το παγκόσμιο έργο του Μίκη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης.

Ο βουλευτής Χανίων και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Διγαλάκης: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η οικία του Μίκη και το μουσείο βρίσκονται στο Γαλατά. Ενημερωθήκαμε από τον κ. Αγοραστάκη για τα βήματα και την πρόταση που κάνει προκειμένου όλοι οι φορείς της Κρήτης, τα πανεπιστήμια μας και οι φορείς να συμμετέχουν στην θεσμοθέτηση του ιδρύματος. Και είναι δεδομένο ότι και η Πολιτεία θα υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα, όπως οφείλει να το κάνει, γιατί αυτό που έχει αφήσει ο Μίκης πίσω του, είναι παγκόσμιο και έχουμε την χαρά να έχει τη μεγάλη σύνδεση με την Κρήτη».

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη και εντεταλμένος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, σημείωσε: «Έχω κινήσει τη διαδικασία έχοντας την εντολή από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, της ίδρυσης ενός ιδρύματος "Μίκης Θεοδωράκης" στην Κρήτη. Συναντώ προς τούτο τους φορείς της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα πανεπιστήμια της Κρήτης για να κινηθεί αυτή η διαδικασία και να φτάσουμε σε αυτό ακριβώς τον στόχο να ιδρυθεί έναν ίδρυμα "Μίκης Θεοδωράκης" εδώ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι η ίδρυση ιδρύματος «Μίκη Θεοδωράκη» είναι μια υποχρέωση που απορρέει από τη διαθήκη που άφησε ο αείμνηστος Μίκης για να γίνει ένα ίδρυμα στην Κρήτη. «Από την πλευρά τη δική μας, ως Περιφέρεια Κρήτης, θα είμαστε συμμέτοχοι και συμπαραστάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, για να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε το Ίδρυμα "Μίκη Θεοδωράκη", προκειμένου το έργο του, που είναι παγκόσμιο, να συνεχιστεί».