Πυρκαγιά στο Μάτι: «Ο αδελφός μου ίσως να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις αρχές»

Πυρκαγιά στο Μάτι: «Ο αδελφός μου ίσως να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις αρχές»

Η σορός του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη ταυτοποιήθηκε μετά από περίπου 10 ημέρες καθώς βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητο του ενώ προσπαθούσε να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα

Στην πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων αρχών που στάθηκε μοιραία για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες στο Μάτι αναφέρθηκε η μάρτυρας που άνοιξε την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων.

Συναισθηματικά φορτισμένη η δικηγόρος Σοφία -Αγγελική Χαμηλοθώρη
που εκείνο το απόγευμα έχασε τον αδελφό της, ο οποίος γύριζε από τη δουλειά του , περιέγραψε καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου , την αγωνία που έζησαν στην προσπάθεια τους να τον εντοπίσουν.

Η σορός του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη ταυτοποιήθηκε μετά από περίπου 10 ημέρες καθώς βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητο του ενώ προσπαθούσε να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα.

«Ο αδελφός μου ίσως και να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές» κατέθεσε η μάρτυρας τονίζοντας πως ο αδελφός της εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητο του και κάηκε καθώς εκεί που κατεύθυναν οι αστυνομικοί τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι, οι άνθρωποι έβρισκαν «την φωτιά μπροστά τους».

«Θεωρώ ότι υπήρξε πλήρης αδιαφορία. Υπήρχε απόλυτη γνώση της κατάστασης απόλυτη ενημέρωση για την ένταση των ανέμων και ενώ υπήρχαν όλα αυτά τα δεδομένα δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο» σημείωσε η μάρτυρας η οποία ανέσυρε από τη μνήμη της τη στιγμή που φεύγοντας από το γραφείο της στο Μαραθώνα για να πάει στο σπίτι της στο Ντράφι διαπίστωσε πως υπήρχαν έντονοι καπνοί.

«Δεν φαινόταν κανένα πτητικό ή εναέριο μέσο . Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου , να ρωτήσω τι γίνεται. Υπήρχε ήδη πρόβλημα στην επικοινωνία. Ο αδελφός μου εργαζόταν στο Μαρούσι. Κάποια στιγμή είπε στην τελευταία επικοινωνία με τον πατέρα μου ότι «έμπλεξα με τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας και πρόσθεσε πως ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε ήταν η κοπέλα του στις 18.33 στην οποία έστειλε μια φωτογραφία που ήταν εγκλωβισμένος στην οδό Δημοκρατίας.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει .Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το που ήταν η φωτιά. θεωρώ ότι υπήρξε πλήρης αδιαφορία.Υπήρχε απόλυτη γνώση της κατάστασης απόλυτη ενημέρωση για την ένταση των ανέμων και ενώ υπήρχαν όλα αυτά τα δεδομένα δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο. Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων .Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί . Όλους τους έστειλαν από μέσα» είπε και πρόσθεσε

«Ένας έκαστος είχε ευθύνη για όσα έγιναν.Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος…Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός.
Δεν δόθηκε ούτε εντολή εκκένωσης».

Η μάρτυρας ανέφερε πως οι δρόμοι στο Μάτι που οδηγούσαν στη θάλασσα δεν είχαν καθαριστεί.

«Θα μπορούσαν να του είχαν πει να πάει στο λιμάνι αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι. Αν είχε διαταχθεί εκκένωση θα είχαν φύγει έγκαιρα οι άνθρωποι και δεν θα εγκλωβίζονταν όσοι πήγαιναν προς τα εκεί» κατέθεσε συμπληρώνοντας πως «την έζωσαν τα φίδια» όταν οι ώρες περνούσαν και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον αδελφό της.

«Μείναμε πολλές ώρες με το σύζυγο μου στο λιμάνι της Ραφήνας. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Ήμασταν στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ πρόκειται για τη γυναίκα η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγο και τα δύο της παιδιά) που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε το θάνατο της κόρης της» ανέφερε .