Γιατί κουραζόμαστε πιο εύκολα τον χειμώνα

Γιατί κουραζόμαστε πιο εύκολα τον χειμώνα

Τι είναι το φαινόμενο της εποχικής κόπωσης

Τους χειμερινούς μήνες, παρατηρείται πολύ πιο έντονη (ψυχολογική κυρίως) κούραση και γι' αυτό υπάρχει ένας πολύ εύλογος λόγος ο οποίος σχετίζεται με την μελατονίνη.

Την ορμόνη που παραγάγει ο εγκέφαλος και ρυθμίζει τον ύπνο. Ο εγκέφαλος σε όσο περισσότερο φως εκτίθεται τόσο λιγότερη μελατονίνη εκκρίνει, και το αντίθετο. Όσο περισσότερο σκοτάδι, τόσο περισσότερη μελατονίνη. Η μελατονίνη δημιουργεί αυτό ακριβώς το αίσθημα της υπνηλίας και της κούρασης και όταν το φυσικό φως ξεκινά να αποδυναμώνεται από νωρίς το απόγευμα, τα επίπεδα μελατονίνης στον εγκέφαλο ανεβαίνουν και μας "καλούν" για ξεκούραση και περισσότερες ώρες ύπνου.

Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί και ως εποχική κόπωση, ωστόσο πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού να νιώθει περισσότερη κούραση και υπνηλία τους χειμερινούς μήνες.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Επίλεξε να ξυπνάς και να κοιμάσαι την ίδια ώρα, κάθε ημέρα: Το πρόγραμμα στον ύπνο, είναι το πρώτο και κυριότερο, για να αντιμετωπίσεις την εποχική κόπωση.

Μείνε στο φως του ήλιου για όση περισσότερη ώρα μπορείς: Αν για παράδειγμα δουλεύεις από το σπίτι, αντί για το σαλόνι επέλεξε το μπαλκόνι σου, προκειμένου να πάρεις όσο περισσότερο φως γίνεται.

Απογευματινά power naps: Αν νιώθεις εξαντλημένος δοκίμασε να κοιμηθείς για μια ώρα το απόγευμα, έτσι ώστε να είσαι τις υπόλοιπες μέχρι το βράδυ, σε καλύτερη διάθεση και με περισσότερη ενέργεια.

Μην έχεις την θέρμανση υψηλά την νύχτα: Το να κοιμηθείς σωστά το βράδυ είναι επίσης σημαντικό για να μειώσεις την κόπωση που αισθάνεσαι την επόμενη ημέρα. Για έναν βαθύ ύπνο, καλό είναι να μην έχεις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο δωμάτιο σου.

Προγραμμάτισε τα γεύματα σου: Η διατροφή δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ, αφού αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα για το αίσθημα της κούρασης. Προσπάθησε να τρως τα γεύματα σου, τις ιδές ώρες κάθε μέρα και να κρατάς ισορροπίες.