Ευθύμης Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: «Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι»

Ευθύμης Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: «Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι»

Έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην επιφάνεια

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός που καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσσου στη 01:25, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 6 βαθμών, προτού αναθεωρήσει την εκτίμησή του, κάνοντας λόγο για δόνηση με ισχύ 5,5 βαθμούς.

Ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Στην ΕΡΤ μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, κάνοντας λόγο για σεισμό 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι για 5,5 που ανακοίνωσε και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως είπε, ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο βάθος της τάξης των 80 χλμ. Παρ όλα αυτά έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην επιφάνεια.

Εξήγησε ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί.

Όσον αφορά στην έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχή, γι αυτό και εκδόθηκε σήμα. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.