Ειδικό Δικαστήριο: Διεκόπη η δίκη των Παππά και Καλογρίτσα

Ειδικό Δικαστήριο: Διεκόπη η δίκη των Παππά και Καλογρίτσα

Για πολιτική δίωξη του έκανε λόγο δια του συνηγόρου του ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εδώλιο των κατηγορουμένων κενό άνοιξε η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους. Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς με γραπτή δήλωση του έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει, χαρακτηρίζοντας για ακόμη μια φορά τη δίωξη σε βάρος του πολιτική.

«Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Με τη δίκη που αρχίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει βάναυσα με πρωτοβουλία και ευθύνη του, τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Ο βασικός υπεύθυνος του θεσμικού ξεπεσμού της πατρίδας μας εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δεν θα συμβάλλω σε αυτήν την εργαλειοποίηση» αναφέρει ο κ. Παππάς και τονίζει: «Η δίωξη μου είναι πολιτική. Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική».

Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «Ως Υπουργός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλα ώστε να μπει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, να μπει τέρμα στην ασυδοσία και για πρώτη φορά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτήν την αλήθεια, καμία δίωξη δεν μπορεί να την κρύψει».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γιάννης Ματζουράνης τόνισε πως «η δημόσια διαδικασία στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου θα αποδομήσει και αποσαρθρώσει δημόσια την πολιτική μεθόδευση της ποινικής δίωξης του Νίκου Παππά και μάλιστα για ένα πλημμέλημα αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου». Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τόσο η υπεράσπιση του Νίκου Παππά όσο και του Χρήστου Καλογρίτσα ξεκαθάρισαν πως δεν θα υποβάλλουν αιτήματα ή ενστάσεις. «Πρόθεση του εντολέα μας είναι να αθωωθεί επί της ουσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση του πρώην υπουργού.

Η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, απουσιάζει στο εξωτερικό και θα επιθυμούσε να είναι παρών στην επόμενη συνεδρίαση ώστε να υποβάλει ερωτήσεις στον πρώτο μάρτυρα που θα καταθέσει. «Τούτο το δικαστήριο προηγείται όλων… Δεν θα πρέπει να διακοπεί άλλη συνεδρίαση για οποιοδήποτε κώλυμα» σχολίασε με νόημα η πρόεδρος λίγο πριν διακόψει για τις 22 Νοεμβρίου.

Στο δικαστήριο μεταξύ των μαρτύρων που προσήλθαν να καταθέσουν ήταν οι κ.κ. Στουρνάρας και Πανταλάκης. Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισης την Όλγα Γεροβασίλη και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα επιφυλάχθηκαν να προτείνουν μάρτυρες σε επόμενη συνεδρίαση.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Παρακαλούμε περιμένετε ...