Ειδικό Δικαστήριο: Δύο εισαγγελείς κατέθεσαν ότι δεν δέχτηκαν παρεμβάσεις από τον Παπαγγελόπουλο

Ειδικό Δικαστήριο: Δύο εισαγγελείς κατέθεσαν ότι δεν δέχτηκαν παρεμβάσεις από τον Παπαγγελόπουλο

Μάρτυρας τόνισε πως αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση της Ελένης Ράικου

Δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση στο έργο του από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε με κατηγορηματικό τρόπο στο Ειδικό Δικαστήριο ο αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην διαδρομή της δικογραφίας που αφορούσε στον τραπεζίτη Μ. Σάλλα και την άσκηση ποινικής δίωξης διευκρινίζοντας πως δεν δέχτηκαν οποιαδήποτε πίεση ή παρέμβαση από τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφος του Σπ. Παππάς που χειρίστηκε την υπόθεση μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παν.Αθανασίου ο οποίος είναι ένας από τους καταγγέλλοντες.

«Υπήρξε παρέμβαση από τον κ.Παπαγγελόπουλο;» ήταν η ερώτηση της προέδρου με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν με ενόχλησε ποτέ, ούτε τον κ.Παππά. Εμείς δεν υπογράφαμε τη δίωξη με κλειστά μάτια, θα μπορούσε να μην υπήρχε συμφωνία σε κάτι, πάντα τις ελέγχαμε τις δικογραφίες».

Πρόεδρος: Ακούσατε για κάποια παρέμβαση στους επίκουρους;

Μάρτυρας: Όχι, όχι, ούτε σε μένα είχε γίνει παρέμβαση ούτε στους επίκουρους. Δεν τον γνώριζαν τον κ.Παπαγγελόπουλο. Ήταν προϊστάμενός μου στην εισαγγελία το 2006, ήμουν τότε νέος εγώ στην εισαγγελία.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος δεν τον ενόχλησε ούτε «για περιπτώσεις πολύ σοβαρές με κοινωνικό αντίκτυπο ούτε για υποθέσεις που ενδεχομένως να είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για εκείνον» ενώ συμπλήρωσε πως από το υπουργείο γίνονταν ερωτήσεις για υποθέσεις όπως για παράδειγμα που σχετίζονταν με τον ΟΟΣΑ χωρίς, ωστόσο, να παραβιάζεται το απόρρητο.

Αναφερόμενος στην σχέση του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο κ. Ζαγοραίος είπε ότι τον καλούσε στη γιορτή του για ευχές όπως έκανε και με όλους τους προϊσταμένους του. «Κατά τη θητεία μου μου είχε προτείνει να βγούμε να φάμε οικογενειακώς και του είχα απαντήσει ότι όσο υπηρετώ στη θέση του προϊσταμένου δεν θα είχαμε επαφή για να μην υπάρξει παρεξήγηση.» κατέθεσε ο εισαγγελέας ο οποίος σημείωσε ότι με την κατηγορούμενη συνάδελφο του Ελένη Τουλουπάκη τους συνδέει μακροχρόνια φιλία και είναι κουμπάροι.

«Δεν δέχθηκα παρέμβαση για θέματα που έχουν να κάνουν με την εισαγγελία»

Στο βήμα του μάρτυρα του Ειδικού Δικαστηρίου ανέβηκε, νωρίτερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν επόπτης της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς και της οικονομικής εισαγγελίας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε, επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο ότι δέχτηκε οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο του από τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Επαναλαμβάνω ότι δεν είχα αντιληφθεί ούτε μου είχε αναφερθεί κάποια εξωθεσμική παρέμβαση προς εισαγγελικό ή άλλον δικαστικό λειτουργό» τόνισε ο μάρτυρας υπογραμμίζοντας πως δεν είχε πληροφορηθεί ή αντιληφθεί παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Ράϊκου, Τουλουπάκη, Αθανασίου και Ψαρουδάκη, τους οποίους επόπτευε.

«Ουσιαστικά δεν γνωριζόμαστε με τον κ.Παπαγγελόπουλο, δεν έχουμε ποτέ συνυπηρετήσει και η μοναδική φορά που χαιρετηθήκαμε ήταν σε κάποια εκδήλωση στον Άρειο Πάγο. Ούτε στη Novartis, ούτε σε άλλη υπόθεση, δέχθηκα παρέμβαση για θέματα που έχουν να κάνουν με την εισαγγελία διαφθοράς και της οικονομικής εισαγγελίας» υπογράμμισε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο κ. Αθανασίου του είχε αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός ήθελε να γνωρίζει για την πορεία των υποθέσεων του τραπεζίτη Μ.Σάλλα σημειώνοντας, ωστόσο, πως ουδέποτε του μίλησε για πιέσεις ενώ αναφερόμενος στην κατηγορούμενη εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη είπε πως ήταν ευχαριστημένος από το ζήλο και την εργατικότητά της.

Ο μάρτυρας τόνισε πως αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση της Ελένης Ράικου διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι για το σκέλος των καταγγελιών περί πιέσεων των εισαγγελέων Τσατάνη και Αθανασίου σχετικά με τις υποθέσεις Αλαφούζου, Βγενόπουλου και Παπαχρήστου, δεν γνωρίζει κάτι καθώς τότε υπηρετούσε στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.