Θησαυρίζουν οι ντέτεκτιβ από τις παρακολουθήσεις κινητών – Πόσο πάει η… ταρίφα και τι ζητούν οι Έλληνες

Θησαυρίζουν οι ντέτεκτιβ από τις παρακολουθήσεις κινητών – Πόσο πάει η… ταρίφα και τι ζητούν οι Έλληνες

Βήμα-βήμα πώς μπορούν οι πολίτες να μπλοκάρουν την παγίδευση του τηλεφώνου τους

Σε έξαρση φαίνεται πως βρίσκεται στην Ελλάδα η παγίδευση και η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, αποτελούν πλέον την βασική υπηρεσίας που διαφημίζουν οι ιδιωτικοί ντέτεκτιβ για να προσελκύσουν πελάτους και η... ταρίφα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, καθώς «θησαυρίζουν».

Στις ιστοσελίδες αυτές, οι περισσότεροι ερευνητές αναφέρονται στον νόμο και ισχυρίζονται η παρακολούθηση είναι νόμιμη, εάν πρόκειται για την προστασία ανηλίκου ή υπερήλικα, ατόμου που δέχεται εκφοβισμό ή εκβιασμό… Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι περισσότερες παρακολουθήσεις γίνονται από πελάτες που ζητούν να μάθουν αν το ταίρι τους, τους απατά.

«Κινητό, για να το παρακολουθήσετε, πρέπει το κινητό αυτό να το έχετε μία δεδομένη στιγμή στα χέρια σας για 10 λεπτά… για να παγιδεύσετε το κινητό τηλέφωνο και να βλέπετε εσείς τι γίνεται επί δύο μήνες μέσα στο κινητό τηλέφωνο του κυρίου σας. Συνομιλίες, Instagram, facebook, messenger, τα πάντα. Συνομιλίες και ήχο. Εκατέρωθεν» εξηγεί ιδιωτικός ερευνητής σε ρεπορτάζ της εκπομπής Live News του Mega.

Κάποιες από ιστοσελίδες διαφημίζουν τις παράνομες παρακολουθήσεις, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν να περιγράφονται αναλυτικά. Παρακολούθηση κλήσεων, εφαρμογών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, e- mail. Με την διασφάλιση ότι «μπορούν να εντοπιστούν τα πάντα».

«Για δύο μήνες. Είναι ανάλογα με τις συσκευές. Το κινητό πρέπει να μας το φέρετε να του περάσω πρόγραμμα. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Να το έχετε στα χέρια σας δηλαδή, να του περάσουμε πρόγραμμα. Αν δεν το έχετε, δεν γίνεται τίποτα. Για τρία τέταρτα οπωσδήποτε. Σας κάνει να το βλέπετε και να τα ακούτε. Τις φωτογραφίες, μηνύματα, viber, messenger, τα πάντα. Είναι από τα 500 μέχρι 800 ευρώ» αναφέρει ο ιδιωτικός ερευνητής.

Οι περισσότεροι υπόσχονται σύγχρονα λογισμικά και εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνογνωσία τέτοια που θα επιτρέψει ο πελάτης να έχει πρόσβαση σε όλες τις κινήσεις, συνομιλίες και συνδιαλέξεις που γίνονται μέσω του «παγιδευμένου» κινητού.

Πόσο πάει η... ταρίφα

«Έρχονται δύο άτομα, όποια ώρα και να το έχετε (το κινητό) στα χέρια σας, 12, 1, 2, 3 το πρωί, για 10 λεπτά το κατεβάζετε, περνάνε μία εφαρμογή και ένα λογισμικό και για δύο μήνες όλα τα δρώμενα του κινητού τηλεφώνου του κυρίου σας θα τα έχετε και εσείς, συν ότι θα γνωρίζετε και πού βρίσκεται» λέει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τα κείμενα στις ιστοσελίδες των ερευνητικών γραφείων, άπαξ και «παγιδευτεί» το κινητό τηλέφωνο, μπορούν να εντοπιστούν από φάκελοι που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, μέχρι ιστορικό και μηνύματα που μπορούν να διαβαστούν ακόμη κι αν έχουν διαγραφεί.

Και τώρα διαβάστε πώς ιδιωτικός ερευνητής, ο οποίος ο ίδιος παρανομεί «παγιδεύοντας» κινητά τηλέφωνα, προειδοποιεί τους πελάτες του για την ύπαρξη… απατεώνα στην «αγορά».

«Το κόστος είναι 1000 ευρώ για το δίμηνο. Εγώ θα σας κάνω μία άριστη και έντιμη δουλειά. Προσοχή, υπάρχει ένας επιτήδειος που λυμαίνεται όλη την Ελλάδα, μπορεί να σας πει να του βάλετε 700, 800 ευρώ στην τράπεζα τα οποία και θα χάσετε. Άμα ακούσετε λαγούς με πετραχήλια, το χάσατε».

Η έρευνα της εμπομπής έδειξε ότι οι τιμές στην χρέωση των παράνομων παρακολουθήσεων είναι ανεξέλεγκτη, με τις τιμές να ξεκινούν από 500 και να φτάνουν ως και 2000 ευρώ τον μήνα.