Επεκτείνεται το πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την συνδρομή της Μάλτας

Επεκτείνεται το πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την συνδρομή της Μάλτας

Η Βαλέτα εξέδωσε συμπληρωματική στην ελληνική NAVTEX για σεισμικές έρευνες νοτιότερα του προκαθορισμένου

Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπου η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη Μάλτα εκδόθηκε νέα NAVTEX, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση προς τα νότια. Η συμπληρωματική NAVTEX εκδόθηκε από τη Μάλτα, καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Ελλάδα ζήτησε από τη Μάλτα να εκδώσει NAVTEX, καθώς δεν έχουμε οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή και τα όρια έκδοσης NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία Ηρακλείου είναι τα όρια του FIR μας. Στην ουσία, η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες στην περιοχή. Όπως φαίνεται και στον χάρτη, οι έρευνες θα επεκταθούν πέραν της γαλάζιας γραμμής, όπου είναι τα όρια του FIR Αθηνών.

Στο σημείο όπου θα διενεργεί σεισμικές έρευνες το μισθωμένο από την Exxon Mobil πλοίο Sanco Swift, θα υπάρχει διακριτική παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα διενεργείται και άσκηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με αρκετά πλοία του στόλου. Γενικότερα, θα υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Η NAVTEX προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.